1. Yeşil Kusma: Yeşil kusmuk genellikle bakteriyel enfeksiyonların, özellikle de Staphylococcus aureus veya Bacillus cereus bakterilerinin neden olduğu gıda zehirlenmesiyle ilişkilendirilir. Norovirüs veya rotavirüs enfeksiyonlarından dolayı da ortaya çıkabilir.
2. Sarı Kusmuk: Sarı kusma, sindirime yardımcı olan bir sıvı olan safranın varlığına işaret edebilir. Gıda zehirlenmesi veya diğer sindirim sorunları durumunda ortaya çıkabilir.
3. Kahverengi Kusma: Kahverengi kusma, ciddi gıda zehirlenmesi veya mide-bağırsak kanaması vakalarında ortaya çıkabilen sindirilmiş kanın bir işareti olabilir.
4. Kırmızı Kusma: Kırmızı veya kan çizgili kusmuk, kusmukta taze kanın varlığını gösterebilir. Daha ciddi bir durumun işareti olabileceğinden acil tıbbi müdahale gerektirir.
5. Sulu Kusma: Bazen "mermi kusması" olarak da adlandırılan sulu kusma, norovirüs veya rotavirüs gibi viral enfeksiyonların bir özelliği olabilir ve sıklıkla ishalin eşlik ettiği bir durumdur.
6. Köpüklü veya Köpüklü Kusmuk: Köpüklü veya köpüklü kusma, yoğun kusma sırasında veya belirli gıda alerjisi veya hassasiyeti durumlarında midede hava veya gaz bulunmasından kaynaklanabilir.
7. Kısmen Sindirilmiş Yiyecek: Gıda zehirlenmesi vakalarında bireyler kısmen sindirilmiş yiyecekleri veya sindirilmemiş yiyecek parçacıklarını kusabilirler.
8. Tutarlılık: Kusmuğun kıvamı, kişinin sıvı alma durumuna ve yutulan gıda veya toksinlerin yapısına bağlı olarak sulu ve sıvıdan kalın ve tıknaz olana kadar değişebilir.
Kusmuğun renginin, kıvamının ve diğer özelliklerinin büyük ölçüde değişebileceğini ve bunların kendi kendine teşhis veya gıda zehirlenmesinin nedenini belirlemek için tek temel olarak kullanılmaması gerektiğini unutmamak önemlidir. Kusma yaşıyorsanız, doğru teşhis ve tedavi için her zaman tıbbi yardım almanız önerilir.