Doğuştan gelen bağışıklık tepkisinin temel bileşenleri şunları içerir:
1. Fiziksel engeller :Deri ve mukoza zarları fiziksel bariyer görevi görerek yabancı maddelerin vücuda girişini engeller.
2. Fagositler :Nötrofiller ve makrofajlar gibi bu özel hücreler, fagositoz adı verilen bir süreçle yabancı parçacıkları, bakterileri ve hasarlı hücreleri yutar ve yok eder.
3. Doğal öldürücü (NK) hücreler :NK hücreleri viral olarak enfekte olmuş hücreleri, tümör hücrelerini ve belirli bağışıklık hücrelerini önceden duyarlılaşma olmadan tanır ve yok eder.
4. Enflamasyon :Dokular hasar gördüğünde veya enfekte olduğunda inflamatuar yanıt başlatılır. Bu, etkilenen bölgeye artan kan akışını içerir ve bu da kızarıklık, şişme, sıcaklık ve ağrıya neden olur. Enflamasyon, bağışıklık hücrelerinin toplanmasına yardımcı olur ve zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır.
5. Antimikrobiyal maddeler :Vücut, doğrudan antiviral ve antibakteriyel etkiye sahip olan interferonlar ve defensinler gibi antimikrobiyal maddeler üretir.
Doğuştan gelen bağışıklık tepkisi, çeşitli yabancı maddelere ve zararlı ajanlara karşı anında koruma sağlamada çok önemlidir. Daha spesifik olan ve uzun süreli koruma için immünolojik hafızayı geliştiren adaptif bağışıklık tepkisi ile birlikte çalışır.