Bilinçsiz olmalarına rağmen alkol vücut tarafından emilmeye devam eder ve bu da kandaki alkol konsantrasyonunun daha da artmasına neden olur. Kandaki alkol konsantrasyonu arttıkça, solunumun düzenlenmesinden sorumlu kısım da dahil olmak üzere merkezi sinir sistemi baskılanır.
Kandaki alkol seviyesi tehlikeli derecede yüksek seviyelere ulaşırsa, kişi nefes almayı tamamen durdurabilir, bu da solunum depresyonuna ve sonunda alkol zehirlenmesinden ölüme neden olabilir.
Alkol zehirlenmesi riskini artırabilecek faktörler şunlardır:
- Aşırı içki içmek:Kısa sürede çok miktarda alkol tüketmek.
- Alkolün diğer maddelerle karıştırılması:Alkolün benzodiazepinler veya opioidler gibi belirli ilaçlarla karıştırılması alkolün etkilerini artırabilir ve solunum depresyonu riskini artırabilir.
- Altta yatan tıbbi durumlar:Karaciğer veya kalp hastalığı gibi belirli tıbbi rahatsızlıkları olan kişiler, alkolün etkilerine karşı daha duyarlı olabilir ve alkol zehirlenmesi yaşama olasılıkları daha yüksek olabilir.
Birisi alkol tüketiminden dolayı bayılmış gibi görünüyorsa ve tepki vermiyorsa derhal acil servisleri aramak çok önemlidir. Onları iyileşme pozisyonuna getirmek, nefeslerini düzenli olarak izlemek ve tıbbi yardım gelene kadar kusturma veya sıvı verme girişimlerinden kaçınmak önerilen ilk yardım önlemleridir.