Animasyonda görme kalıcılığının nasıl kullanıldığı aşağıda açıklanmıştır:
Kare Hızı:
- Geleneksel animasyonda sanatçılar, her biri istenen hareketin biraz farklı bir aşamasını tasvir eden bir dizi görüntü veya "kare" çizer.
- Kare hızı ne kadar yüksek olursa animasyon o kadar düzgün görünür. Örneğin, animasyon ve filmde yaygın olarak saniyede 24 kare (FPS) kare hızı kullanılır.
Hızlı Projeksiyon:
- Animatörler, çizilen görüntülerin sırasını hızlı bir şekilde art arda yansıtmak için film projektörleri veya dijital ekranlar gibi cihazları kullanır.
- Her kare kısa bir süre için görüntülendiğinde, insan gözü bir önceki karenin izlenimini korurken bir sonraki kare gösterilir ve sürekli hareket yanılsaması yaratılır.
Flipbook'lar:
- Flipbook'lar görme kalıcılığının basit gösterileridir. Her sayfada biraz farklı bir görüntü gösteren, birbirine bağlı bir dizi çizimden oluşurlar.
- Sayfalar hızla çevrildiğinde izleyici animasyon illüzyonu yaşar.
Hareketli Resimler:
- Filmler, televizyon programları ve video oyunları da dahil olmak üzere hareketli resimlerin ardındaki temel prensip, görüşün kalıcılığıdır.
- Tüm bu ortamlarda, hareketi simüle etmek için bir dizi ayrı kare hızlı bir şekilde art arda yansıtılır veya görüntülenir.
Dijital Animasyon:
- Dijital animasyonda, dijital görüntüleri oluşturmak ve değiştirmek için yazılım kullanılır ve animatörlerin daha karmaşık ve ayrıntılı diziler oluşturmasına olanak tanır.
- Animasyon yanılsaması vermek için bir dizi dijital çerçevenin hızlı bir şekilde görüntülendiği durumlarda da aynı görme kalıcılığı ilkesi geçerlidir.
Animatörler, görme kalıcılığı sayesinde, geleneksel elle çizilmiş animasyonlardan modern bilgisayarla oluşturulan görüntülere (CGI) kadar animasyon çalışmalarında hareket ve gerçeğe yakın hareket yanılsaması yaratabilirler. Bu prensip, statik görüntülere hayat veren ve dünya çapındaki izleyicileri eğlendiren animasyon sanatı ve tekniğinin temelidir.