Gece körlüğü genellikle düşük ışık koşullarında görme için gerekli olan bir pigment olan rodopsin üretimi için gerekli olan A vitamini eksikliğinden kaynaklanır. A vitamini eksikliği aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir:
* Kötü beslenme:Havuç, tatlı patates, ıspanak ve karaciğer gibi A vitamini açısından zengin gıdaların düşük olduğu bir beslenme, A vitamini eksikliğine yol açabilir.
* Bazı tıbbi durumlar:Crohn hastalığı ve çölyak hastalığı gibi bazı tıbbi durumlar, A vitamininin gıdalardan emilimini engelleyebilir.
* Karaciğer hastalığı:Karaciğer, A vitamininin depolanmasından sorumludur, bu nedenle karaciğer hasarı, A vitamini eksikliğine yol açabilir.
* Alkolizm:Alkol karaciğere zarar verebilir ve A vitamininin emilimini engelleyebilir.
* Hamilelik:Hamile kadınların, bebeklerinin göz gelişimini desteklemek için normalden daha fazla A vitaminine ihtiyaçları vardır.
Gece körlüğü ayrıca aşağıdaki gibi belirli göz rahatsızlıklarından da kaynaklanabilir:
* Retinitis pigmentosa:Bu, gözün arkasındaki ışığa duyarlı doku olan retinayı etkileyen genetik bir durumdur.
* Makula dejenerasyonu:Retinanın orta kısmı olan makulayı etkileyen yaşa bağlı bir durumdur.
* Glokom:Gözden beyne görsel bilgiyi taşıyan optik sinirin hasar görmesi durumudur.
Gece körlüğü, araba kullanmak, yürümek ve okumak gibi günlük görevleri yerine getirmeyi zorlaştırabileceğinden ciddi bir durum olabilir. Gece körlüğünüzün olabileceğini düşünüyorsanız sebebini belirlemek ve tedavi almak için bir göz doktoruna başvurmanız önemlidir.