Biyoloji bağlamında "iris" teriminin birden fazla anlamı vardır:
1. İris (göz): İris, gözbebeğini çevreleyen, gözün renkli kısmıdır. Gözbebeğinin boyutunu kontrol eden ve göze giren ışık miktarını düzenleyen düz kaslardan oluşur.
2. İris (bitki): İris, genellikle süsen veya bayrak süsen olarak bilinen çiçekli bitkilerin bir cinsidir. Süsen, üç dış sepal ve üç iç petalden oluşan gösterişli çiçekleri ile karakterize edilir. Mavi, mor, sarı ve beyaz dahil olmak üzere geniş bir renk yelpazesine sahiptirler.
Optik alanında "iris" terimi şu anlama gelir:
1. İris diyaframı: Kameralar veya teleskoplar gibi optik aletlerde, merceğin boyutunu değiştirerek mercekten geçen ışık miktarını kontrol eden ayarlanabilir bir diyafram. İris diyaframı tipik olarak açıklık boyutunu değiştirmek için açılıp kapatılabilen üst üste binen metal kanatlardan yapılır.
Anatomi ve embriyolojide "iris" terimi aşağıdakilerle ilişkilidir:
1. Siliyer süreçler: Siliyer süreçler, gözdeki irisin arkasında yer alan dairesel bir yapı olan siliyer cisimden uzanan küçük, parmak benzeri çıkıntılardır. Siliyer işlemler, gözün ön odasını dolduran bir sıvı olan sulu mizahı üretir.
2. İris sfinkteri: İris sfinkteri, iris içinde yer alan ve gözbebeğinin boyutunu daraltarak kontrol eden dairesel bir kastır.
Matematik alanında "iris" terimi aşağıdakilerle ilgilidir:
1. İris işlevi: İris fonksiyonu, belirli olasılık dağılımlarının davranışını tanımlayan matematiksel bir fonksiyondur. Adını tanrıların elçisi olan ve gökkuşağının üzerinde seyahat eden Yunan tanrıçası İris'ten almıştır.
Bunlar "iris" teriminin farklı bilimsel bağlamlardaki çeşitli anlamlarından sadece birkaç örnektir.