Loş Işık Görüşü :Çubuklar düşük ışık seviyelerine karşı oldukça hassastır ve loş ortamlarda görmemizi sağlar. Mezopik (düşük ışık) ve skotopik (çok düşük ışık) koşullarda en iyi şekilde çalışırlar.
Hareket Algılama :Çubuklar harekete karşı özellikle hassastır. Düşük ışık koşullarında bile hareketi algılamamıza ve görüş alanındaki değişiklikleri tespit etmemize yardımcı olurlar.
Çevresel görüş :Çubuklar, gözün arka kısmında fotoreseptör hücreleri içeren en iç tabaka olan retinanın çevresel bölgelerinde yoğunlaşmıştır. Çevredeki çubukların yüksek yoğunluğu, merkezi görüş alanımızın dışındaki nesneleri ve hareketleri görme yeteneğimizi artırır.
Gece Görüşü :Çubuklar gece görüşü ve karanlığa uyum için çok önemlidir. Parlak bir ortamdan karanlık bir ortama geçerken, çubuklar görme görevini üstlenir ve gözlerimizin azalan ışık seviyelerine uyum sağlamasını sağlar. Bu işlem birkaç dakika sürebildiğinden gözlerimizin karanlığa tam olarak uyum sağlaması biraz zaman alır.
Renkli Görme :Konilerden farklı olarak çubukların renkli görmeye katkısı yoktur. Loş ışığı algılamaktan sorumlu olan ve renk değişimlerine daha az duyarlı olan, rodopsin adı verilen tek bir tür ışığa duyarlı pigment içerirler.
Görsel Uyarlama :Çubuklar ışık yoğunluğundaki değişikliklere uyum sağlamamıza yardımcı olur. Işık seviyeleri arttığında çubuklar daha az aktif hale gelir ve koniler görmenin birincil rolünü üstlenir. Öte yandan düşük ışık koşullarında çubuklar daha aktif hale gelerek loş ortamlarda görmemizi sağlar.
Görme keskinliği ve çözünürlük açısından çubukların koniler kadar keskin veya ayrıntılı olmadığını unutmamak önemlidir. Bununla birlikte, düşük ışığa duyarlılıkları, loş ortamlarda yön bulma ve görme yeteneğimiz için hayati önem taşıyor ve bize karanlık ortamlarda işlevsel görüş sağlıyor.