Histamin salınımı :Uykudan mahrum kaldığınızda vücudunuz daha fazla histamin salgılar; bu kimyasal, vücudun bağışıklık tepkisinde rol oynar ve gözlerde kaşıntı da dahil olmak üzere alerji benzeri semptomlara neden olabilir.
Gözyaşı üretiminde azalma :Uykululuk, gözlerin yağlanması ve korunması için gerekli olan gözyaşı üretiminin azalmasına neden olabilir. Bu kuruluk tahrişe ve kaşıntıya neden olabilir.
Göz kapağı seğirmesi :Yorgun olduğunuzda gözlerinizin etrafındaki kaslar seğirebilir veya spazm yapabilir, bu da daha fazla tahrişe ve kaşınmaya neden olabilir.
Çevresel faktörler :Alerjenler, toz veya duman gibi belirli çevresel faktörler de, özellikle uyku yoksunluğu nedeniyle vücudun savunması zayıfladığında göz kaşıntısına katkıda bulunabilir.
Temel koşullar :Bazı durumlarda uykulu gözlerde kaşıntı, kuru göz sendromu veya alerji gibi altta yatan tıbbi bir durumun belirtisi olabilir. Kaşıntı devam ederse veya başka belirtiler de eşlik ediyorsa göz doktoruna başvurmanız önerilir.
Uykuluyken göz kaşıntısını hafifletmek için yeterince dinlenmeyi, gözlerinizi nemli tutmak için yapay gözyaşı kullanmayı ve çevrenizdeki potansiyel tahriş edici maddelerden kaçınmayı deneyin. Kaşıntı şiddetli veya kalıcı ise, doğru tanı ve tedavi için bir göz doktoruna başvurmak en iyisidir.