1. Görme Keskinliği Testi :Hastanın görüş keskinliğini ölçmek amacıyla görme keskinliği testi yapılır. Hastanın farklı boyutlardaki harfleri veya sembolleri ne kadar iyi görebildiğini değerlendirmek için standart bir mesafeden bir göz çizelgesinin okunmasını içerir. Görme keskinliğindeki değişiklikler retina damar tıkanıklığının ciddiyetini ve ilerlemesini gösterebilir.
2. Genişlemiş Göz Muayenesi :Genişletilmiş göz muayenesi sırasında, sağlık uzmanının retina, makula ve optik sinir de dahil olmak üzere gözün iç kısmını incelemesine olanak sağlamak için göz damlası kullanılarak gözbebeği genişletilir. Bu muayene, retina kanamaları, pamuksu lekeler, maküla ödemi veya optik sinir hasarı gibi anormalliklerin belirlenmesine yardımcı olur.
3. Fundus Fotoğrafçılığı :Fundus fotoğrafçılığı, retinanın yüksek çözünürlüklü görüntülerinin alınmasını içerir. Bu görüntüler retinal kan damarlarının ayrıntılı bir görünümünü sunarak sağlık uzmanının retinal damar tıkanıklığının boyutunu değerlendirmesine ve zaman içinde meydana gelen değişiklikleri izlemesine olanak tanır.
4. Optik Koherens Tomografi (OCT) :OCT, retinanın kesitsel görüntülerini oluşturmak için ışık dalgalarını kullanan, invaziv olmayan bir görüntüleme tekniğidir. Makulanın kalınlığı ve herhangi bir sıvı birikiminin varlığı da dahil olmak üzere retina katmanları hakkında ayrıntılı bilgi sağlar. OCT, retinal ven tıkanıklığının sık görülen bir komplikasyonu olan maküla ödeminin izlenmesine yardımcı olur.
5. Floresan Anjiyografi (FA) :FA, koldaki bir damara floresan boyanın enjekte edilmesini içeren bir teşhis testidir. Boya kan dolaşımında dolaşırken retinadaki kan damarlarını vurgular. FA, retinal iskemi veya anormal kan akışının yanı sıra hasarlı kan damarlarından sızıntı olan alanların belirlenmesine yardımcı olur.
6. İndosiyanin Yeşil Anjiyografi (ICGA) :FA'ya benzer şekilde ICGA, koroid dolaşımını görselleştirmek için kızılötesi boya kullanan bir teşhis testidir. Koroidal kan akışı değerlendirmesinin ek bilgi sağlayabileceği santral retinal ven tıkanıklığı vakalarında özellikle faydalıdır.
7. Amsler Izgara Testi :Amsler grid testi, hastaların merkezi görmelerindeki herhangi bir değişikliği tespit etmek için evde kullanabilecekleri basit bir kendi kendini izleme aracıdır. Düz çizgilere sahip bir ızgaraya bakmayı ve makula tutulumuna işaret edebilecek herhangi bir çarpıklığı veya eksik alanı bildirmeyi içerir.
8. Göz İçi Basıncı (GİB) Ölçümü :Göz içi basıncını değerlendirmek için göz muayeneleri sırasında GİB ölçülür. Yüksek GİB, özellikle bazı hastalarda gelişebilen bir komplikasyon olan neovasküler glokom vakalarında retina damar tıkanıklığı ile ilişkilendirilebilir.
9. Kan Basıncı İzleme :Retina damar tıkanıklığı olan hastalarda sistemik sağlık durumlarının değerlendirilmesi amacıyla kan basıncı takibi de yapılabilir. Yüksek tansiyon, retina damar tıkanıklığının gelişmesinde bilinen bir risk faktörüdür ve hastalığın prognozunu etkileyebilir.
İzleme sıklığı ve gerçekleştirilen spesifik testler, hastanın durumuna ve sağlık uzmanının tavsiyelerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Düzenli izleme, herhangi bir değişiklik veya komplikasyonun zamanında tespit edilmesine olanak tanır ve gerekirse tedavi planında uygun ayarlamaların yapılmasına olanak tanır.