1. Konaklama :Halka şeklindeki halka, uyum sağlama olarak bilinen bir süreç olan, gözün odaklanma yeteneğinin ayarlanmasından sorumludur. Lensin şeklini değiştirmek için kasılıp gevşeyen siliyer kaslar adı verilen küçük kasları içerir. Halka şeklindeki halka, merceğin eğriliğini değiştirerek gözün farklı mesafelerdeki nesnelere odaklanmasına yardımcı olur.
2. Sulu Mizahın Üretimi :Halka şeklindeki halka aynı zamanda gözün ön odasını dolduran ve kornea ve lense beslenme sağlayan berrak bir sıvı olan sulu mizahın üretiminde de rol oynar. Halka şeklindeki halka üzerinde parmak benzeri çıkıntılar olan siliyer işlemler, sulu mizah salgılayan hücreler içerir.
3. Göz İçi Basıncının Düzenlenmesi :Aköz mizahın üretimi ve drenajı gözün göz içi basıncını (GİB) düzenlemeye yardımcı olur. Halka şeklindeki halka, sulu mizah üretimi ve drenaj hızını kontrol ederek sağlıklı bir GİB'in korunmasında rol oynar.
4. Kan-Sulu Bariyer :Halka şeklindeki halka, sulu mizahın uygun bileşiminin korunmasına yardımcı olan ve potansiyel olarak zararlı maddelerin göze girmesini önleyen özel bir yapı olan kan-sulu bariyerin oluşumuna katkıda bulunur.
5. Gözbebeği Daralması :Halka şeklindeki halka, göz bebeğinin boyutunu kontrol eden sfinkter kaslarını içerir. Bu kaslar gözbebeğini daraltmak için kasılabilir, böylece göze giren ışık miktarı azalır. Bu yanıt, gözbebeği refleksi olarak bilinir ve retinanın aşırı ışıktan korunmasına yardımcı olur.
6. Göz Hareketindeki Rolü :Halka şeklindeki halka aynı zamanda göz küresinin konumunu ve hareketini kontrol eden ekstraoküler kaslarla koordinasyon sağlayarak göz hareketinde de rol oynar.
Genel olarak, halka şeklindeki halka veya siliyer cisim, gözde konaklama, sulu mizah üretimi, göz içi basıncının düzenlenmesi, kan-sulu bariyer oluşumu, gözbebeği daralması ve göz hareketi dahil olmak üzere çok sayıda önemli fonksiyona hizmet eder.