Sarı gözler genellikle cildin ve göz beyazlarının sararmasına neden olan bir durum olan sarılığın bir belirtisidir. Sarılık, kırmızı kan hücreleri parçalandığında üretilen sarı bir pigment olan bilirubinin birikmesinden kaynaklanır.
Bilirubin normalde karaciğer tarafından işlenir ve dışkıyla atılır. Ancak karaciğer hasar görürse veya safra kanallarında tıkanıklık varsa bilirubin kan dolaşımında birikerek sarılığa neden olabilir.
Sarılık, altta yatan ciddi bir tıbbi durumun işareti olabilir:
* Hepatit veya siroz gibi karaciğer hastalıkları
* Safra taşı gibi safra kesesi hastalıkları
* Pankreas kanseri
*Bazı ilaçlar
* Hamilelik
Sarı gözlerin diğer nedenleri
Sarılığa ek olarak, sarı gözlere neden olabilecek başka durumlar da vardır:
* Karotenemi: Vücut, havuç ve diğer sebzelere turuncu rengini veren pigment olan beta-karoten'i çok fazla depoladığında ortaya çıkan bir durum. Karotenemi genellikle zararsızdır ve beta-karoten içeriği yüksek gıdaları yemeyi bıraktığınızda ortadan kaybolur.
* Gilbert sendromu: Karaciğerin bilirubini normalden daha yavaş işlemesine neden olan genetik bir durum. Gilbert sendromu genellikle zararsızdır ve tedavi gerektirmez.
* Crigler-Najjar sendromu: Karaciğerin bilirubini işleyememesine neden olan nadir bir genetik durum. Crigler-Najjar sendromu tedavi edilmezse ölümcül olabilir.
Ne zaman doktora görünmeli
Eğer gözleriniz sarıysa, özellikle aşağıdaki gibi başka belirtileriniz de varsa, bir doktora görünmeniz önemlidir:
* Tükenmişlik
* Mide bulantısı
* Kusma
* Karın ağrısı
* Koyu renkli idrar
*Açık renkli dışkı
Doktorunuz sarı gözlerinizin nedenini belirleyebilecek ve gerekirse tedavi önerebilecektir.