Prizma lensler nasıl çalışır?
Prizma, ışığın mercek yüzeyine girdiğinde bükülme şekli üzerinde çalışır ve merceğin önünden arkasına doğru hareket ettikçe ışığın yönünü değiştirir. Bu, normal gözlük camlarına göre görüntü üzerinde daha fazla kontrol sağlar.
Prizma lensler genellikle aşağıdaki gibi göz hizalama sorunlarını düzeltmek için reçete edilir:
- Şaşılık (şaşı gözler veya duvar gözleri), bir veya her iki gözün içe, dışa, yukarı veya aşağı doğru döndüğü yer
- Nystagmus , istemsiz hızlı, tekrarlayan ve kontrolsüz göz hareketleriyle karakterize edilen bir durum
- Ezotropya , her iki gözün de içe doğru döndüğü yer
-Ekzotropya , gözlerin dışa doğru döndüğü yer
-Hiperfori, bir gözün diğerinden daha yüksek olduğu yer
-Dikey sapmalar
Prizma mercekler tek başına veya küresel mercekler (yakın görüşlülüğü veya uzak görüşlülüğü düzeltmek için) veya silindirik mercekler (astigmatizmayı düzeltmek için) gibi diğer mercek türleriyle birlikte kullanılabilir. Genellikle kapsamlı bir göz muayenesinden sonra göz doktorları (optometristler veya oftalmologlar) tarafından reçete edilirler.
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere farklı prizma lens türleri vardır:
Fresnel prizma mercekleri İnce ve esnek olan, doğrudan göz yüzeyine yapıştırılabilen veya doktor tarafından göze yerleştirilebilen,
Prizma gözlükler lensin içinde yerleşik prizma düzeltme özelliği bulunan
Bir prizma merceğin gücü, ışığın bükülme (sapma) miktarını gösteren prizma diyoptri (PD) cinsinden ölçülür.
Prizma lenslerle ilgili bazı ek noktalar şunlardır:
Uyum süreci :Bazı kişiler prizma mercekleri ilk kez kullanmaya başladıklarında baş dönmesi, mide bulantısı veya baş ağrısı yaşayabilirler, ancak bu belirtiler genellikle gözler yeni merceklere alıştıkça birkaç gün veya hafta içinde kaybolur.
Düzenli göz muayeneleri :Prizma lenslerin etkinliğini izlemek ve reçeteyi gerektiği gibi ayarlamak için düzenli göz muayenesi yaptırmak önemlidir.
Prizma lensler çeşitli göz rahatsızlıkları için etkili bir tedavi olabilir. Göz hizalama sorunları veya başka görme sorunları yaşıyorsanız prizma lenslerin sizin için uygun olup olmadığını öğrenmek için göz doktorunuzla konuşun.