1.Doğrudan Temas:Enfekte bir kişi öksürdüğünde, hapşırdığında veya konuştuğunda virüs içeren solunum damlacıkları yayabilir. Bu damlacıklar kesik veya kırık bir cilde bulaşırsa virüsün doğrudan vücuda girme olasılığı vardır.
2.Kirlenmiş Yüzeylerle Temas:Virüsler yüzeylerde bir süre canlı kalabilir. Aktif viral enfeksiyonu olan bir kişi yüzüne, özellikle ağzına, burnuna veya gözlerine dokunduktan sonra kapı kolu veya masa gibi bir yüzeye dokunursa virüs orada kalabilir. Elinde veya parmağında kesik veya açık yara olan bir başkası o yüzeye temas ederse ve daha sonra yarasına dokunursa virüs vücuda girebilir.
3. Vücut Sıvıları Yoluyla Dolaylı Bulaşma:Bazı virüsler, kan veya tükürük gibi enfekte vücut sıvılarıyla temas yoluyla bulaşabilir. Viral enfeksiyonu olan bir kişide açık bir kesik veya yara varsa ve başka bir kişi korunmasız kesikler, çizikler veya mukozalar (gözler veya ağız gibi) yoluyla kan veya diğer vücut sıvılarıyla temas ederse, virüs onların sistemine girebilir. .
4.Organ Nakli veya Kan Transfüzyonu:Nadir durumlarda, donörün bu yollardan bulaşabilen bir virüsle enfekte olması durumunda, virüsler organ nakli veya kan nakli yoluyla da bulaşabilir.
Tüm virüslerin, derideki çatlaklar yoluyla insanlara bulaşma yeteneğine sahip olmadığını unutmamak önemlidir. Bazı virüsler, solunum yolu veya mukoza zarlarıyla doğrudan temas gibi belirli yollardan girecek şekilde özel olarak uyarlanmıştır.
Genel olarak, her türlü cilt yaralanmasından dolayı enfeksiyon riskini azaltmak için uygun yara bakımı uygulamak ve hijyeni korumak önemlidir. Bu, kesiklerin ve sıyrıkların uygun şekilde temizlenmesini ve dezenfekte edilmesini, bunların steril bandajlarla kapatılmasını ve iş yerinde dokunmaktan veya bir şeyler toplamaktan kaçınmayı içerir.