A. Solunum Damlacıkları:Enfekte bir kişi öksürdüğünde, hapşırdığında, konuştuğunda veya nefes aldığında, virüsü içeren solunum damlacıkları havaya yayılır. Diğerleri, enfekte kişiyle yakın temas halindeyse, bu damlacıkları soluyarak enfekte olabilirler.
B. Aerosoller:Bazı virüsler, aerosol adı verilen daha küçük solunum damlacıkları halinde havada asılı kalabilir. Bu aerosoller daha uzun mesafelere yayılabilir ve uzun süre bulaşıcı kalabilir, bu da kapalı veya kalabalık alanlarda bulaşma riskini artırır.
2. İletişim İletimi:
A. Doğrudan Temas:Enfekte olmayan bir kişi, enfekte bir kişinin kan, tükürük, mukus veya açık yaralar gibi vücut sıvılarına dokunduğunda veya bu sıvılarla doğrudan fiziksel temasa girdiğinde meydana gelir.
B. Dolaylı Temas (Fomite İletimi):Virüs, değişen sürelerde yüzeyler veya nesneler (fomitler olarak bilinir) üzerinde hayatta kalabilir. Enfekte olmayan bir kişi kontamine bir yüzeye veya nesneye dokunur ve ardından yüzüne (gözler, burun veya ağız) dokunursa, virüs vücuduna girebilir ve enfeksiyona neden olabilir.
3. Fekal-Oral Bulaşma:
Virüs, enfekte bir kişinin dışkısında bulunabilir. Hijyen koşulları kötüyse ve biri kontamine yiyecek veya suyu yutarsa enfeksiyon kapabilir.
4. Hayvandan Kişiye Bulaşma (Zoonoz):
Bazı virüsler hayvanlardan insanlara bulaşabilmektedir. Bu, enfekte hayvanlarla temas yoluyla veya onların çiğ veya az pişmiş etlerini veya ürünlerini tüketerek meydana gelebilir.
5. Kan Yoluyla Bulaşma:
Bazı virüsler, kan nakli, iğne paylaşımı veya organ nakli dahil olmak üzere enfekte kan veya kan ürünleriyle temas yoluyla bulaşabilir.
6. Cinsel Bulaşma:
Bazı virüsler cinsel temas yoluyla bulaşabilir. Virüs meni, vajinal sıvı veya cinsel aktivite sırasında değiştirilen diğer vücut sıvılarında mevcut olabilir.