Alkol öncelikle merkezi sinir sistemini etkileyerek karar verme, koordinasyon ve tepki sürelerini bozar. Solunum yolunu doğrudan engellemez veya boğulmaya yol açacak şekilde nefes almada zorluğa neden olmaz.
Ancak alkol tüketiminin dolaylı olarak boğulma riskini artırabileceği bazı durumlar vardır:
1. Boğulma :Alkol kişinin öğürme refleksini bozabilir, yiyecek veya diğer nesneler nedeniyle boğulmaya karşı daha duyarlı hale getirebilir.
2. Kusma :Aşırı alkol alımı kusmaya neden olabilir ve eğer kişi bilinçsizken veya uygunsuz bir pozisyonda kusarsa, kusmuğun akciğerlere çekilmesi riski vardır, bu da boğulma veya aspirasyon zatürresine yol açabilir.
3. Uyku apnesi :Alkol boğazdaki kasları gevşetebilir ve uyku sırasında nefes almada geçici duraklamalarla karakterize bir durum olan uyku apnesini şiddetlendirebilir. Ciddi vakalarda uyku apnesi tedavi edilmezse boğulmaya neden olabilir.
4. İlaç etkileşimleri :Alkolün belirli ilaçlarla veya eğlence amaçlı uyuşturucularla karıştırılması, solunum depresyonu ve artan boğulma riski dahil olmak üzere öngörülemeyen ve potansiyel olarak tehlikeli etkilere neden olabilir.
Alkol tüketiminden kaynaklanan boğulma riskinin nispeten düşük olduğunu ve esas olarak aşırı düzeyde zehirlenme ve/veya diğer risk faktörleriyle kombinasyonla ilişkili olduğunu unutmamak önemlidir.