1. Acı
Tiroid ameliyatı büyük bir ameliyat olduğundan ameliyat sonrasında ağrı beklenmesi gerekir. Ağrı genellikle ilk birkaç günde en kötüdür, ancak zamanla yavaş yavaş iyileşmesi gerekir. Ağrının kontrol altına alınmasına yardımcı olması için size ağrı kesici ilaç verilecektir.
2. Şişme
Tiroid ameliyatından sonra şişlik de yaygındır. Şişlik genellikle kesi çevresinde en şiddetli olur ancak aynı zamanda boyun, yüz ve göğse de yayılabilir. Şişlik zamanla yavaş yavaş iyileşmelidir.
3. Yutma güçlüğü
Tiroid ameliyatından sonra yutma güçlüğü sık görülür. Bunun nedeni, gırtlak kaslarını (ses kutusu) kontrol eden sinirlerin ameliyat sırasında zarar görebilmesidir. Yutma güçlüğü zamanla yavaş yavaş iyileşmelidir, ancak sinirlerin tamamen iyileşmesi birkaç ay, hatta yıllar alabilir.
4. Ses değişiklikleri
Tiroid ameliyatından sonra ses değişiklikleri de yaygındır. Çünkü ameliyat sırasında ses tellerini kontrol eden sinirler zarar görebilir. Ses değişiklikleri ses kısıklığını, nefes darlığını veya zayıf sesi içerebilir. Ses değişikliklerinin zamanla kademeli olarak iyileşmesi gerekir, ancak sinirlerin tamamen iyileşmesi birkaç ay, hatta yıllar alabilir.
5. Uyuşma veya karıncalanma
Tiroid ameliyatından sonra kesi çevresinde, boyunda veya omuzda uyuşma veya karıncalanma sık görülür. Çünkü ameliyat sırasında bu bölgelerdeki cildi besleyen sinirler zarar görebilir. Uyuşma veya karıncalanma zamanla yavaş yavaş düzelmelidir, ancak sinirlerin tamamen iyileşmesi birkaç ay, hatta yıllar alabilir.
6. Hipoparatiroidizm
Hipoparatiroidizm, ameliyat sırasında paratiroid bezlerinin hasar görmesi veya çıkarılması durumunda ortaya çıkan bir durumdur. Paratiroid bezleri kandaki kalsiyum ve fosfor seviyelerini düzenleyen bir hormon üretir. Hipoparatiroidizm düşük düzeyde kalsiyum ve yüksek düzeyde fosfora neden olabilir; bu da kas krampları, ellerde veya ayaklarda karıncalanma veya uyuşma ve nöbetler gibi çeşitli semptomlara yol açabilir. Hipoparatiroidizm genellikle kalsiyum ve D vitamini takviyeleri ile tedavi edilir.
7. Tiroid hormonu replasman tedavisi
Tiroid ameliyatından sonra, tiroid bezinizin artık üretemediği tiroid hormonunu değiştirmek için tiroid hormonu replasman tedavisi almanız gerekecektir. Tiroid hormonu replasman tedavisi genellikle günde bir kez hap şeklinde alınır. İhtiyacınız olan tiroid hormonu dozunu doktorunuz belirleyecektir.
8. Takip bakımı
görmeniz gerekecek
Ameliyatınızdan sonra takip bakımı için düzenli olarak doktorunuza başvurun. Bu randevular doktorunuzun ilerlemenizi izlemesine ve herhangi bir komplikasyon olup olmadığını kontrol etmesine olanak sağlayacaktır.
Tiroid ameliyatından sonra iyileşme uzun ve zorlu bir süreç olabilir, ancak çoğu insan sonunda tamamen iyileşir.