Tiroid, boyunda, Adem elmasının hemen altında yer alan küçük, kelebek şeklinde bir bezdir. Metabolizmayı, büyümeyi ve gelişmeyi kontrol eden hormonlar üretir.
Tiroid hormonları
Tiroid iki hormon üretir:tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3). Bu hormonlar kan dolaşımına salınır ve vücuttaki hücrelere giderek burada aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli işlevleri düzenlerler:
* Metabolizma:Tiroid hormonları vücudun, hücrelerin gıdayı enerjiye dönüştürme hızı olan metabolizma hızını kontrol eder.
* Büyüme:Tiroid hormonları çocuk ve ergenlerde büyüme ve gelişme için gereklidir.
* Kalp atış hızı ve kan basıncı:Tiroid hormonları kalp atış hızı ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur.
* Vücut sıcaklığı:Tiroid hormonları normal vücut sıcaklığının korunmasına yardımcı olur.
* Ruh hali ve davranış:Tiroid hormonları ruh halini ve davranışı etkileyebilir.
Tiroid bozuklukları
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi tiroid bozukluğu ortaya çıkabilir:
* Hipotiroidizm:Hipotiroidizm, tiroid bezinin yeterli tiroid hormonu üretmemesi durumunda ortaya çıkar. Bu, yorgunluk, kilo alımı, kabızlık, kuru cilt ve saç dökülmesi gibi çok çeşitli semptomlara neden olabilir.
* Hipertiroidizm:Hipertiroidizm, tiroid bezinin çok fazla tiroid hormonu üretmesi sonucu ortaya çıkar. Bu, kilo kaybı, kalp atış hızının artması, kaygı ve uyku güçlüğü gibi çok çeşitli semptomlara neden olabilir.
* Guatr:Guatr, tiroid bezinin büyümesidir. Guatr, hipotiroidizm, hipertiroidizm ve tiroid kanseri gibi bir dizi durumdan kaynaklanabilir.
Tiroid kanseri
Tiroid kanseri tiroid bezinde başlayan bir kanser türüdür. Kadınlarda en sık görülen endokrin kanseri olup, kadınlarda en sık görülen beşinci kanserdir. Tiroid kanseri erken teşhis edilip tedavi edilirse genellikle tedavi edilebilir.
Tiroid ameliyatı
Guatr ve tiroid kanseri gibi tiroid bozukluklarını tedavi etmek için bazen tiroid ameliyatı gerekli olabilir. Tiroid ameliyatı tiroid bezinin tamamının veya bir kısmının çıkarılmasını içerir.