Yüksek tiroidli bireyler için bazı genel beslenme kuralları şunlardır:
1. Düşük iyotlu gıdalar :İyotlu tuz, deniz ürünleri (özellikle deniz yosunu, yosun ve kabuklu deniz ürünleri), süt ürünleri ve iyot bazlı katkı maddeleri içeren işlenmiş gıdalar gibi iyot açısından zengin gıdaların tüketimini sınırlayın.
2. Guatrojenik yiyeceklerden kaçının :Goitrojenik gıdalar tiroid fonksiyonunu baskılayabilir ve ölçülü olarak tüketilmeli veya şiddetli hipertiroidizm mevcutsa kaçınılmalıdır. Bazı yaygın guatrojenler şunları içerir:
- Soya fasulyesi ve soya ürünleri (tofu, tempeh, soya sütü)
- Turpgillerden sebzeler (lahana, brokoli, karnabahar)
- Ispanak
- Tatlı patates
- Manyok
- Fıstık
3. Sağlıklı yağlar :Balık (somon, uskumru, sardalya), avokado, fındık, tohum ve zeytinyağından elde edilen omega-3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağ kaynaklarını ekleyin. Bu yağlar genel sağlığı ve refahı destekleyebilir.
4. Yeterli protein :Tiroid fonksiyonunu ve genel metabolizmayı desteklemek için yağsız protein kaynakları tüketin. İyi seçenekler arasında yağsız et, balık, yumurta, baklagiller (fasulye, mercimek) ve az yağlı süt ürünleri yer alır.
5. Lif açısından zengin gıdalar :Sindirim sağlığını geliştirmek ve genel refahı desteklemek için tam tahıllar, meyveler ve sebzeler gibi lif açısından zengin gıdaları tüketin.
6. Kafein ve alkolü sınırlayın :Aşırı kafein ve alkol tüketimi tiroid fonksiyonunu etkileyebilir ve hipertiroidizm semptomlarını kötüleştirebilir.
7. Susuz kalmayın :Tiroid fonksiyonu da dahil olmak üzere vücudun süreçleri için gerekli olan genel sağlığı ve sıvı alımını desteklemek için gün boyunca bol miktarda su için.
Bireysel ihtiyaçların değişebileceğini ve diyet önerilerinin, durumun ciddiyetine ve tedavi planına göre değişebileceğini unutmamak önemlidir. Özellikle altta yatan tıbbi durumlarınız varsa veya ilaç kullanıyorsanız, diyetinizde önemli değişiklikler yapmadan önce mutlaka bir sağlık uzmanına veya kayıtlı bir diyetisyene danışın.