|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | tiroid Hastalığı
Sağlığı ve Hastalıkları

Hangi hastalıklar veya bozukluklar tiroid bezlerini etkiler?

Tiroid bezi aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli hastalık veya bozukluklardan etkilenebilir:

1. Hipotiroidizm :

- Bu durum, tiroid bezinin yeterli miktarda tiroid hormonu üretmemesi sonucu ortaya çıkar ve metabolizmanın yavaşlamasına ve yorgunluk, kilo alma, soğuk intoleransı, cilt kuruluğu ve kabızlık gibi çeşitli semptomlara yol açar.

2. Hipertiroidizm :

- Bu durumda, tiroid bezi çok fazla tiroid hormonu üretir, bu da aşırı aktif bir metabolizmaya ve kilo kaybı, kalp atış hızının artması, sinirlilik, kaygı, ısı intoleransı ve ishal gibi semptomlara neden olur.

3. Tiroidit :

- Bu, tiroid bezinin iltihaplanmasıyla karakterize edilen bir grup durumdur. Bazı tiroidit türleri arasında Hashimoto tiroiditi (otoimmün bir durum), subakut tiroidit (genellikle viral bir enfeksiyonla tetiklenir) ve doğum sonrası tiroidit (doğumdan sonra ortaya çıkan) bulunur.

4. Guatr :

- Guatr tiroid bezinin genişlemesini ifade eder. İyot eksikliği, bazı ilaçlar, otoimmün bozukluklar veya hipotiroidizm veya hipertiroidizm gibi altta yatan tiroid rahatsızlıkları gibi çeşitli nedenlerden dolayı gelişebilir.

5. Graves Hastalığı :

- Bu, vücudun bağışıklık sistemi tarafından üretilen antikorların tiroid bezine bağlanarak onu çok fazla tiroid hormonu üretmeye teşvik ederek hipertiroidizme yol açtığı bir otoimmün bozukluktur.

6. Nodüller :

- Tiroid nodülleri, tiroid bezi içinde gelişen şişlikler veya büyümelerdir. Nodüllerin çoğu iyi huylu (kanserli değil) olsa da bazıları kanserli olabilir, bu nedenle değerlendirme ve izleme önemlidir.

7. Tiroid Kanseri :

- Tiroid bezi hücrelerinde başlayan bir kanser türüdür. Papiller, foliküler, medüller ve anaplastik tiroid kanseri dahil olmak üzere farklı tiroid kanseri türleri vardır.

8. Konjenital Hipotiroidizm :

- Bu, doğumda mevcut olan, tiroid bezinin düzgün gelişmediği veya çalışmadığı, tiroid hormonunun yetersiz üretimine yol açan bir durumdur. Derhal teşhis edilip tedavi edilmezse gelişimsel sorunlara neden olabilir.

9. Subakut Tiroidit :

- De Quervain tiroiditi olarak da bilinen bu hastalık, genellikle viral bir enfeksiyonun neden olduğu, tiroid bezinin iltihaplanmasıyla karakterize bir durumdur. Tipik olarak boyun ağrısına, ateşe ve geçici hipertiroidizme ve ardından hipotiroidizme neden olur.

10. Doğum Sonrası Tiroidit :

- Bu durum hamilelikten sonra, genellikle doğumdan sonraki ilk yıl içinde gelişebilir. Geçici hipertiroidizme veya hipotiroidizme yol açan tiroid bezinin iltihaplanmasını içerir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]