1. Pulmoner hipertansiyon: Bu, pulmoner arterlerdeki basıncın anormal derecede yüksek olduğu bir durumdur. Kronik akciğer hastalıkları, kalp hastalıkları ve genetik bozukluklar gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.
2. Konjenital kalp kusurları: Ventriküler septal defekt (VSD) ve atriyal septal defekt (ASD) gibi bazı konjenital kalp defektleri, akciğerlere kan akışının artmasına neden olabilir ve bu da pulmoner arterin genişlemesine yol açabilir.
3. Eisenmenger sendromu: Bu, bir kişide büyük bir VSD olduğunda ve pulmoner hipertansiyon geliştiğinde ortaya çıkan nadir bir durumdur. Pulmoner arterlerdeki artan basınç onların genişlemesine neden olabilir.
4. Aort stenozu: Bu, aort kapağının daraldığı ve kalpten vücuda kan akışını kısıtlayan bir durumdur. Kalpteki artan basınç, pulmoner arterlerin genişlemesine neden olabilir.
5. Hamilelik: Hamilelik sırasında meydana gelen hormonal değişiklikler pulmoner arterlerin genişlemesine neden olabilir. Bu genellikle hamilelikten sonra düzelen geçici bir durumdur.
6. Diğer tıbbi durumlar: Skleroderma, lupus ve romatoid artrit gibi diğer bazı tıbbi durumlar pulmoner arterin genişlemesine neden olabilir.
7. İdiyopatik: Bazı durumlarda pulmoner arterde belirgin bir neden olmaksızın genişleme meydana gelebilir. Bu idiyopatik pulmoner arter dilatasyonu olarak bilinir.