Solunum sisteminin bir bileşeni Akciğerler'dir Kalbin her iki yanında yer alan, süngerimsi ve oldukça damarlı organlar olan akciğerler, gaz değişiminin gerçekleşmesi için geniş bir yüzey alanı sağlayan, alveol adı verilen milyonlarca küçük hava keseciğinden oluşur.
Ling'lerin İşlevi
1. Solunum: Nefes alma sırasında diyafram kasılır ve kaburgalar arasındaki interkostal kaslar genişler. Bu hareket akciğerlerin genişlemesine ve burun veya ağız yoluyla vücuda hava çekmesine neden olur.
2.Gaz Değişimi: Hava akciğerlere ulaştığında alveollerdeki oksijen kan dolaşımına, kandaki karbondioksit ise alveollere yayılır. Alveolleri çevreleyen kılcal damarlar gaz alışverişini kolaylaştırır.
3. Nefes verme :Gaz değişimi gerçekleştikten sonra diyafram gevşer ve kaburgalar arası kaslar kasılır. Bu, akciğerlerin geri tepmesine ve karbondioksit açısından zengin havanın vücuttan dışarı atılmasına neden olur.
4. Solunum :Genel olarak, solunum sistemi ve özellikle akciğerler nefes almamızı, hücresel solunum için gerekli olan oksijeni almamızı ve metabolizmanın atık ürünleri olan karbondioksiti vücuttan atmamızı sağlar.
Solunum sistemi, havanın giriş ve çıkışını kolaylaştırmak için burun, yutak, gırtlak, trakea ve bronşlar gibi diğer organlarla işbirliği içinde çalışır. Bu bileşenler birlikte, homeostazın korunması ve vücuttaki çeşitli fizyolojik süreçlerin desteklenmesi için çok önemli olan oksijen ve karbondioksitin sürekli değişimini sağlar.