İlham (nefes alma) :
1. Diyafram Kasılması :Solunumun ana kası olan diyafram kasılır ve aşağı doğru hareket ederek göğüs boşluğunun (göğüs içindeki boşluk) hacmini artırır.
2. İnterkostal Kas Kasılması :Kaburgalar arasındaki dış interkostal kaslar da kasılarak göğüs kafesini yukarı ve dışarı doğru çeker.
3. Akciğer Genişlemesi :Göğüs boşluğu genişledikçe akciğerler de onunla birlikte genişler. Akciğerlerin içindeki basınç azalır ve atmosfer basıncına kıyasla negatif bir basınç oluşur.
4. Hava Girişi :Bu negatif basınç nedeniyle hava, burun veya ağız yoluyla akciğerlere çekilir. Hava, trakea (nefes borusu) ve bronşlardan geçerek sonunda akciğerlerdeki gaz değişiminin gerçekleştiği küçük hava keseleri olan alveollere ulaşır.
Son kullanma tarihi (nefes verme) :
1. Diyaframın Gevşetilmesi :Diyafram gevşer ve yukarıya doğru hareket ederek göğüs boşluğunun hacmini azaltır.
2. İnterkostal Kasların Gevşetilmesi :Dış interkostal kaslar gevşeyerek göğüs kafesinin normal pozisyonuna dönmesini sağlar.
3. Akciğer Geri Tepmesi :Akciğerlerin elastik yapısı onların pasif olarak geri çekilmesine ve hacimlerinin azalmasına neden olur.
4. Hava Tahliyesi :Göğüs boşluğunun hacmi azaldıkça, akciğerlerdeki basınç atmosfer basıncını aşacak şekilde artar. Bu, havanın trakea, bronşlar ve burun veya ağız yoluyla akciğerlerden dışarı itilmesine neden olur.
Bu kasların koordineli kasılması ve gevşemesi göğüs boşluğunun hacmini düzenler ve havanın akciğerlere girip çıkmasını kolaylaştıran basınç değişiklikleri yaratır.