- Sigara içmek: Sigara içmek önlenebilir solunum yolu hastalıklarının ve ölümün önde gelen nedenidir. Enflamasyona neden olarak ve akciğer dokusunu tahrip ederek akciğerlere zarar verir.
- Hava kirliliği: Hava kirliliğine, özellikle de ince partikül maddeye (PM2.5) maruz kalmak, solunum yollarını tahriş edebilir ve iltihaplanmaya neden olarak astım, bronşit ve akciğer kanseri gibi solunum sorunlarına yol açabilir.
- Mesleki maruziyetler: Madencilik, inşaat ve tarım gibi belirli meslekler, çalışanları toza, kimyasallara ve solunum sistemine zarar verebilecek diğer tehlikeli maddelere maruz bırakır.
- Solunum yolu enfeksiyonları: Zatürre, grip ve COVID-19 gibi bazı solunum yolu enfeksiyonları akciğerlerde ciddi hasara neden olarak uzun süreli solunum sorunlarına yol açabilir.
- Obezite: Obezite, uyku apnesi, kronik bronşit ve astım gibi solunum problemleri riskinin artmasıyla ilişkilidir.
- Genetik faktörler: Bazı bireylerin astım veya kistik fibroz gibi bazı solunum yolu hastalıklarına genetik yatkınlığı olabilir.
- Yaş: Doğal yaşlanma süreci ve maruziyetlerin ve risk faktörlerinin zaman içinde birikmesi nedeniyle, yaşla birlikte solunum sorunları geliştirme riski de artar.