1. Bademcik Taşları:Bademcik iltihabı sıklıkla bademciklerin yarıklarında biriken küçük, beyaz veya sarı birikintiler olan bademcik taşlarının oluşumuna yol açar. Bu taşlar bakterilerden, yiyecek artıklarından ve ölü hücrelerden oluşur. Bademcik taşları parçalandığında ağız kokusuna katkıda bulunan hoş olmayan bir koku yayarlar.
2. Bakteriyel Aşırı Büyüme:Bademcik iltihabı, boğazda ve bademciklerde bakterilerin aşırı çoğalmasına yol açan bir enfeksiyondan kaynaklanır. Bu bakteriler, gıda parçacıklarını ve dokularını parçalayarak sülfür bileşikleri üretir ve bu da kötü bir kokuya neden olur.
3. Kötü Ağız Hijyeni:Yutma güçlüğü ve bademcik iltihabına bağlı ağrı, iyi ağız hijyeninin sağlanmasını zorlaştırabilir. Enfeksiyon sırasında tükürük üretiminin azalması ağız kokusunu daha da kötüleştirir.
4. Dehidrasyon:Bademcik iltihabı ateşe ve sıvı alımının azalmasına neden olarak dehidrasyona neden olabilir. Dehidrasyon tükürük üretimini azaltır, bakterilerin ağızda gelişip çoğalmasına izin vererek ağız kokusuna neden olur.
5. Burun Sonrası Damlama:Bademcik iltihabı, boğazın arka kısmında iltihaplanmaya neden olarak burun sonrası akıntıya neden olabilir. Bu damlama, burun ve sinüslerden bakteri ve mukusları boğazın arkasına taşıyarak ağız kokusuna katkıda bulunur.
6. İlaç Yan Etkileri:Antibiyotikler gibi bademcik iltihabını tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar, ağız kuruluğu gibi ağız kokusunu daha da kötüleştirebilen yan etkilere neden olabilir.
Bademcik iltihabı sırasında ağız kokusunu yönetmek için, dişlerinizi günde iki kez fırçalamak, düzenli olarak diş ipi kullanmak ve dil kazıyıcı kullanmak dahil olmak üzere iyi ağız hijyeni uygulamak önemlidir. Bol miktarda sıvı içerek susuz kalmamak da ağız kokusunun azaltılmasına yardımcı olabilir. Bademcik taşları varsa, boğazınızı ılık tuzlu suyla hafifçe durulamak taşların yerinden çıkmasına ve ilgili kokunun azalmasına yardımcı olabilir. Antiseptik bir gargara ile gargara yapmak da bakterileri azaltmada ve nefesi iyileştirmede faydalı olabilir. Ağır vakalarda doktorunuz veya diş hekiminiz bademcik iltihabı ve kalıcı ağız kokusu için profesyonel tedavi önerebilir.