Bitkiler kullanılabilir enerji içeren moleküller içine fotosentez sırasında üretilen glikoz moleküllerienerjiyi dönüştürmek için solunum kullanın . Süreç glikoz ve oksijen , solunum gibiaynı tüketir hayvanlarda yapar ve enerji , karbon dioksit ve su üretir .
Glikoliz
Glikoliz hücresel solunumilk işlemidir . Bu bitki hücre sitoplazmasında , hücre vücut içinde sıvı dolu boş alan ortaya çıkar. Glikoliz sırasında fotosentez esnasında üretilen ve sitoplazma salınan glukoz molekülleri depolanan işleminde enerji , az miktarda , serbest, asit molekülleri halinde bozuldu . Oksijen bir anaerobik bir işlem yapıyor , glikoliz dahil değildir .
Krebs Döngüsü
Krebs Döngüsü , aynı zamandasitrik asit döngüsü denilen ,asit dönüştürür enerji moleküllerine glikoliz sırasında üretilen . Bu işlem, hücrenin mitokondri , çok defa katlanmış zarının katman içeren organelde oluşur. Bu zarlar , krista denir. Bunlar, solunum sırasında üretilen enerji moleküllerden elektronların şeklinde enerjisini ortadan kaldırmak için enzimler ile donatılmıştır. Krebs Döngüsü ayrıca bir atık ürün olarak karbondioksit üretiyor.
Elektron Taşıma Zinciri
pigment molekülleri ile birliktemitokondrikristalarında boyunca içerdiğienzimlerelektron taşıma formu zincir . Enerji molekülleri, bu enzimler ve pigmentlerin bir dizi geçiş , onların elektron çıkarıldı ve mitokondri dış bölümüne zara karşı enerji moleküllerinin alınan hidrojen molekülleri , geçmek için kullanılır. Oksijen , bu süreçte önemli bir bileşenidir . Bu da bitkiye enerji sağlayabilir , böylece zincir elektron çıkarmak için sorumludur. Elektronlar sonundazinciri boyunca geçirilir ve enerji depolama için uygun olan yeni bir enerji molekül oluşturmak için kullanılır. Membran ve formlar su genelinde pompalananhidrojen ile oksijen bağlar .
Chemiosmosis
enerji depolayan moleküllerinüretimi Chemiosmosis denilen bir süreçte yapılır . Hidrojen elektron taşıma zincirinin sonunda dış bölmeyemitokondri zara karşı hareket ettirildiğinde oluşur. Membranın iç pozitif yüklü hidrojenbirikmesi bir tarafı üzerinde orantısız bir yük oluşturur . Sonuç olarak,hidrojen , geçerken enerjisini serbest,mitokondri daha fazla negatif yüklü dış bölümüne aktarılır. Bu enerji daha sonraenerji içeren moleküller üretmek için kullanılır .
Fermantasyon
Solunum hala oksijen olmadan gerçekleşebilir . Bu anaerobik fermantasyon denilen süreç ve glikoliz ile başlar . Oksijen glikoliz dahil olduğu için , süreç yine anaerobik koşullarda asit verir. Fermentasyon sırasında , glikoliz üretilen asit etil alkole dönüştürülür maya hücrelerinde meydana gelir. Maya hücreleri bu dönüşümü gerçekleştirmek için edebiliyoruz özel enzimler içerir . Fermantasyon , enerji depolama molekülleri ve karbon dioksit üretir. Ekmek ve alkol hem fermantasyon kullanılarak üretilir .