|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | sindirim Sağlık
Sağlığı ve Hastalıkları

Kalın bağırsağı oluşturan kısımlar nelerdir?

Kalın bağırsak (aynı zamanda kalın bağırsak olarak da adlandırılır), sindirim sisteminin, suyun sindirimden emildiği ve dışkı maddesinin üretilip depolandığı son kısmıdır. Karın boşluğunda bulunur ve ileoçekal valften anüse kadar uzanır.

Kalın bağırsağı oluşturan kısımlar şunlardır:

1. Çekum :Çekum kalın bağırsağın ilk kısmıdır ve karnın sağ alt çeyreğinde bulunur. İnce bağırsağın içeriğini ileoçekal valf yoluyla alan bir kesedir.

2. Artan iki nokta üst üste :Çıkan kolon, kalın bağırsağın ikinci kısmıdır ve çekumdan sağ kolik fleksuraya kadar uzanır. Karnın sağ tarafında yükselir.

3. Sağ kolik fleksiyon :Sağ kolik fleksura, çıkan kolonun yön değiştirip sola döndüğü bir kıvrımdır.

4. Enine kolon :Transvers kolon kalın bağırsağın üçüncü kısmıdır ve sağ kolik kıvrımından sol kolik kıvrımına kadar uzanır. Karın boyunca yer alır.

5. Sol kolik fleksura :Sol kolik fleksura, enine kolonun aşağıya sola döndüğü bir kıvrımdır.

6. Azalan iki nokta üst üste :İnen kolon kalın bağırsağın dördüncü kısmıdır ve sol kolik fleksuradan sigmoid kolona kadar uzanır. Karnın sol tarafına doğru iner.

7. Sigmoid kolon :Sigmoid kolon, kalın bağırsağın rektumdan önceki beşinci ve son kısmıdır. S şeklindedir ve karnın sol alt çeyreğinde bulunur.

8. Rektum :Rektum kalın bağırsağın anüsle birleşmeden önceki son düz kısmıdır. Dışkı maddesini depolar ve dışkılamaya yardımcı olur.

9. Anüs :Anüs, sindirim sisteminin sonunda dışkı maddesinin vücuttan atıldığı açıklıktır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]