sistoskopi kanser, enfeksiyon , daralma , tıkanıklık erken belirtileri gibi sorunların tanımlanmasında yardımcı olmak üzereidrar yolu incelemek için kullanılan bir tanı yöntemidir
Üriner sistem , ve kanama . Idrar yolumesane ,üretra vemesaneböbrek idrar taşıyantüpler vardırüreterler , için açıklığı içerir.
Özellikleri
bir sistoskopuucuna bağlanmış küçük bir kamera ile uzun, ince , içi boş , esnek, ışıklı , teleskop benzeri bir kanaldır . Bu idrar vücut dışına ve erkeklerde mesaneden geçen bir boru olan idrar yoluyla mesane içerisine yerleştirildiğinde , meni için geçiş yolu olarak işlev görür. Sistoskopudoktor , fotoğraf çekmek içinidrar yolu sağlıklı görünüyor olmadığını kontrol etmek için , ve bir biyopsi elde etmek için ,üretra ve mesane detaylı görüntüleri görmenizi sağlar . Ayrıca,ürolog , belirli prosedürleri gerçekleştirmek ve cerrahi aletler ile bu vücut parçaları erişmenize olanak sağlar .
Önemi
sistoskopi genellikle sorunlarını değerlendirmek ve teşhis için yapılır bu olabilir tıkanıklığı veya idrar akışının yol . Bazı koşullar ya da sistoskopi tavsiye bir urolgist nedenleri alışılmadık bir büyüme , polip , tümör veya kanseridrar yolu ya da prostat bezinde , benign prostat hipertrofisi ( BPH ) , kronik pelvik ağrı , sık idrar yolu enfeksiyonları ( İYE ) , kan dahil olarakidrar , sık ve acil idrar yapma ihtiyacı , taşlar , ağrılı idrara çıkma,idrar yolları veidrar yolu travmatik yaralanma anormallikler .
Prosedür
Genel , bir sistoskopi içinprodecurehastaya sakinleştirici veya anestezi vererek içerir . Her iki ayak üzengi demirlerinin yerleştirilmiş olan hasta bir muayene masasının üzerine sırt üstü konumlandırılmıştır. Bir lokal anestezik jel özel bir sonda kullanarak alanı uyuşturmak için üretra içine sokulur. Jel etkisi almıştır kezürolog sonra herhangi anormallikleri kontrol etmek içinmesaneye taşınır anormallikleri veya engel aramak içinüretra içinesistoskop ekler . Ürolog net bir görünüm elde yardımcı olmak için steril su veya serum fizyolojik ilemesane demlenmeye olabilir . Bazı durumlarda, küçük bir cihaz , bir biyopsi ya da bir idrar numunesi için bir doku örneği toplamak için sistoskop geçirilir. Prosedür tamamlandıktan sonra ,sistoskopu dikkatlice çıkarılır .
Komplikasyonlar enfeksiyon, kanama , idrar tutma ve mesane perforasyonu içeren bir sistoskopi oluşabilir Riskler . Hamile olan ya da hamile düşünenler Kadınlarprosedürü yoluyla gitmeden önceürolog bildirmelidir . Riskler belirli tıbbi koşullara bağlı olarak ve idrar yolu enfeksiyonu gibiprosedür ile uğratabilecek olan değişebilir .