|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | üriner Bozukluklar
Sağlığı ve Hastalıkları

PTH ile idrar kalsiyum düzeyi arasındaki ilişki nedir?

Paratiroid hormonu (PTH) ile idrar kalsiyum düzeyi arasındaki ilişki terstir. Bu, PTH seviyeleri arttığında idrardaki kalsiyum seviyelerinin azaldığı ve bunun tersine, PTH seviyeleri azaldığında idrardaki kalsiyum seviyelerinin arttığı anlamına gelir.

PTH, tiroid bezinin yakınında bulunan paratiroid bezleri tarafından üretilen bir hormondur. Ana işlevlerinden biri kandaki kalsiyum ve fosfor seviyelerini düzenlemektir. PTH seviyeleri yükseldiğinde, böbrekler üzerinde etki göstererek kalsiyumun yeniden emilimini arttırır ve fosfatın yeniden emilimini azaltır, bu da kandaki kalsiyum seviyelerinin yükselmesine ve kandaki fosfat seviyelerinin düşmesine yol açar. Eş zamanlı olarak PTH, idrarla kalsiyum atılımını azaltarak idrardaki kalsiyum seviyelerinin düşmesine neden olur.

Öte yandan PTH seviyeleri düştüğünde ise tam tersi etkiler ortaya çıkıyor. Böbreklerde kalsiyumun yeniden emilimi azalır, fosfatın yeniden emilimi artar ve idrarla kalsiyum atılımı artar; bu da kandaki kalsiyum seviyelerinin düşmesine, kandaki fosfat seviyelerinin yükselmesine ve idrarda daha yüksek kalsiyum seviyelerine yol açar.

PTH ile idrar kalsiyumu arasındaki ters ilişki vücutta kalsiyum homeostazisinin korunmasına yardımcı olur. Kan kalsiyum seviyeleri düştüğünde, kan kalsiyum seviyelerini yükseltmek için PTH salgısı artar ve bunun tersi de geçerlidir. Bu düzenleyici mekanizma, vücudun kalsiyum seviyelerinin, kas kasılması, sinir iletimi ve kemik metabolizması dahil olmak üzere çeşitli fizyolojik süreçler için gerekli olan dar bir aralıkta olmasını sağlar.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır