|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | üriner Bozukluklar
Sağlığı ve Hastalıkları

Üriner sistemde hangi organlar bulunur?

Üriner sistemin ana organları şunlardır:

1. Böbrekler: Böbrekler, atık ürünleri ve kandaki fazla suyu filtreleyerek idrar üretmede çok önemli bir rol oynar. Vücudun elektrolit dengesinin korunmasına, kan basıncının düzenlenmesine ve eritropoietin (kırmızı kan hücresi üretimini uyaran) ve renin (kan basıncının düzenlenmesinde rol oynayan) gibi hormonların üretilmesine yardımcı olurlar.

2. Üreterler: Üreterler, idrarı böbreklerden mesaneye taşıyan iki ince, kaslı tüptür. İdrar, yerçekimi ve peristalsis adı verilen kas kasılmaları yoluyla böbreklerden üreterlere akar.

3. Mesane: Mesane idrar için geçici bir depo görevi görür. İdrarı depolamak için genişleyen ve idrara çıkma sırasında onu dışarı atmak için kasılan kaslı bir organdır. Mesane, dolgunluk hissi yaratmadan ve idrar yapma ihtiyacını tetiklemeden önce belirli bir miktar idrarı tutabilir.

4. Üretra: Üretra, idrarı mesaneden vücudun dışına taşıyan bir tüptür. Erkeklerde üretra daha uzundur ve prostat bezi ve penisin içinden geçer. Kadınlarda üretra daha kısadır ve mesane açıklığının hemen altında bulunur.

5. Sfinkter kasları: Üriner sistem, idrar akışını kontrol etmeye yardımcı olan birkaç sfinkter kası içerir. Bu kaslar, idrarın sızmasını önlemek ve uygun olduğunda serbest bırakmak için valf görevi görür. İç ve dış sfinkter kasları idrarın mesaneden üretraya akışını düzenler.

Bu organlar, idrarın vücuttan uygun şekilde üretilmesini, taşınmasını, depolanmasını ve atılmasını sağlamak için birlikte çalışarak genel sağlık ve sıvı dengesine katkıda bulunur.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır