1. Üretral Sfinkter :Dış üretral sfinkter olarak da bilinen üretral sfinkter, idrarı mesaneden vücudun dışına taşıyan tüp olan üretrayı çevreler. Üretral sfinkter, idrarın gönüllü olarak salınmasını kontrol eden bir valf görevi görür. İdrar kaçağını önlemek için kasılır ve idrara çıkma istendiğinde gevşer.
2. İç İdrar Sfinkteri :İç idrar sfinkteri, mesane ve üretranın birleşim yerinde bulunan düz kaslı bir sfinkterdir. İdrar kaçırmanın korunmasına yardımcı olmak için sözleşmeli kalan istemsiz bir sfinkterdir. İdrar yaparken idrarın mesaneden dışarı akmasını sağlamak için rahatlar.
Bu sfinkterler, idrarın uygun şekilde depolanmasını ve salınmasını sağlamak için birlikte çalışır. Mesane idrarla dolduğunda içerideki basınç artar ve iç idrar sfinkterinin gevşemesine yol açar. Aynı zamanda üretral sfinkter kasılmış halde kalarak idrar sızıntısını önler. İdrar yapmak istendiğinde beyin, üretral sfinkterin gevşeme sinyalini verir ve mesane kasılmalarının gücü idrarı üretradan dışarı iter.
İç üriner sfinkterin veya üretral sfinkterin işlev bozukluğu veya hasar görmesi, istemsiz idrar kaybı anlamına gelen idrar kaçırmaya yol açabilir. Bu gibi durumlarda, uygun sfinkter fonksiyonunun yeniden sağlanması ve idrara çıkma kontrolünün sağlanması için tıbbi müdahale gerekli olabilir.