Hafif displazi, rahim ağzındaki hücrelerin görünüşünün değişmeye başladığı bir durumdur. Bu değişikliklere genellikle cinsel yolla bulaşan yaygın bir enfeksiyon olan insan papilloma virüsü (HPV) neden olur. Hafif displazi kanser değildir ancak tedavi edilmezse kansere yol açabilir.
Sonra ne olacak?
Pap smear'ınız hafif displazinin anormal sonuçlarını gösteriyorsa doktorunuz muhtemelen 6-12 ay sonra bir takip randevusu önerecektir. Bu randevuda bir kez daha smear testi ve kolposkopi yaptıracaksınız. Kolposkopi, doktorunuzun rahim ağzını ve vajinayı incelemek için özel bir mikroskop kullandığı bir prosedürdür. Herhangi bir anormal doku bulunursa doktorunuz dokuya biyopsi yapabilir. Biyopsi, küçük bir doku parçasının alınarak mikroskop altında incelendiği bir işlemdir. Biyopsi sonuçları kanser gösteriyorsa doktorunuz tedavi önerecektir.
Bu arada atabileceğiniz bazı adımlar nelerdir?
Kontrol randevunuzu beklerken kansere yakalanma riskinizi azaltmaya yardımcı olacak bazı adımlar atabilirsiniz:
* Güvenli seks yapın. Her seks yaptığınızda prezervatif kullanın. Bu sizi HPV ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olacaktır.
* HPV'ye karşı aşı olun. HPV aşısı, kendinizi HPV'den korumanın güvenli ve etkili bir yoludur. Aşı değilseniz, aşı yaptırma konusunda doktorunuzla konuşun.
* Pap smear testi için düzenli olarak doktorunuza görünün. Bu, rahim ağzı kanserini ve kanser öncesi koşulları, en kolay tedavi edilebilecekleri erken dönemde tespit etmenin en iyi yoludur.
Doktorunuzla konuşun
Anormal pap smear sonuçlarınızla ilgili herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa mutlaka doktorunuzla konuşun.