* Düşük
* Ölü doğum
* Erken doğum
* Düşük doğum ağırlığı
* Doğum kusurları
* Gelişimsel gecikmeler
* Öğrenme güçlüğü
Konjenital sifiliz çok ciddi bir durumdur ancak erken ve uygun doğum öncesi bakım ile önlenebilir. Hamile bir kadına frengi teşhisi konulursa enfeksiyonun fetüse geçmesini önlemek için antibiyotik tedavisi uygulanabilir.
Konjenital frengi belirtileri
Konjenital sifiliz, enfeksiyonun ciddiyetine bağlı olarak çok çeşitli semptomlarla ortaya çıkabilir. En yaygın semptomlardan bazıları şunlardır:
* Deri döküntüsü
* Şişmiş lenf düğümleri
* Karaciğer hasarı
* Böbrek hasarı
* Kemik şekil bozuklukları
* İşitme kaybı
* Görme kaybı
* Zeka geriliği
Konjenital frengi tanısı
Konjenital sifiliz tanısı kan testiyle konur. Kan testi kandaki sifiliz antikorlarının varlığını tespit edebilir. Hamile bir kadına frengi teşhisi konulursa, yeni doğan bebeğinin de enfeksiyon açısından test edilmesi gerekir.
Konjenital frengi tedavisi
Konjenital sifiliz antibiyotiklerle tedavi edilir. Antibiyotikler hamile kadına ve yeni doğan bebeğine verilir. Antibiyotikler enfeksiyonun fetüse veya yeni doğan bebeğe daha fazla zarar vermesini önleyebilir.
Konjenital frenginin önlenmesi
Konjenital sifiliz erken ve uygun doğum öncesi bakım ile önlenebilir. Hamile bir kadına frengi teşhisi konulursa enfeksiyonun fetüse geçmesini önlemek için antibiyotik tedavisi uygulanabilir.
Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız doğum öncesi bakım için bir doktora görünmeniz önemlidir. Bu, sizin ve bebeğinizin sağlıklı olduğundan emin olmanıza yardımcı olacaktır.