Tıbbi ve aile geçmişi: Doktor, çocuğunuzun okuma becerisiyle ilgili endişeleriniz de dahil olmak üzere gelişim geçmişini soracaktır. Disleksi ailelerde görülme eğiliminde olduğundan, aile geçmişiniz hakkında da bilgi alabilirler.
Eğitimsel değerlendirme: Doktor, okuma, yazma ve heceleme güçlükleri gibi disleksi belirtilerini araştırmak için çocuğunuzun okul kayıtlarını inceleyebilir.
Bilişsel değerlendirme: Çocuğunuz okuma, yazma ve dil becerileri de dahil olmak üzere entelektüel yeteneklerini değerlendirmek için bilişsel testlerden geçebilir.
Gözlem: Doktor, disleksi ile ilgili olabilecek herhangi bir zorluğu araştırmak için çocuğunuzun okumasını, yazmasını ve konuşmasını gözlemleyebilir.
Doktor çocuğunuzun disleksi olduğundan şüpheleniyorsa aşağıdaki gibi ek testler önerebilir:
Disleksi testi: Disleksi konusunda uzmanlaşmış bir konuşma-dil patologu veya psikolog tarafından yapılacak kapsamlı bir değerlendirme, çocuğunuzun okuma becerilerinin güçlü ve zayıf yönlerini belirlemenize yardımcı olabilir.
Beyin görüntüleme çalışmaları: Bazı durumlarda fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) gibi beyin görüntüleme çalışmaları disleksinin teşhisine yardımcı olmak için kullanılabilir. Bu çalışmalar çocuğunuzun okuduğunda oluşan beyin aktivitesi hakkında bilgi sağlayabilir.
Disleksi tanısı genellikle bir çocuğun okuma becerilerinin yaşına ve zeka düzeyine göre beklenenin önemli ölçüde altında olması ve işitme sorunları veya görme güçlükleri gibi diğer faktörlerin göz ardı edilmesi durumunda konur.