Zihinsel bozukluk tipik olarak çocukluk veya ergenlik döneminde tanımlanır ve şiddeti hafiften ileri dereceye kadar değişebilir. Zihinsel engelli kişiler dil, hafıza, dikkat, muhakeme ve sosyal becerilerde zorluk yaşayabilir. Ayrıca kişisel bakım, yemek pişirme ve mali durumu yönetme gibi günlük faaliyetlerde de desteğe ihtiyaç duyabilirler.
Zihinsel bozulmaya genetik koşullar, doğum kusurları, beyin yaralanmaları ve enfeksiyonlar gibi çeşitli faktörler neden olabilir. Zihinsel bozukluğun, kişinin öğrenme veya başarıya ulaşma yeteneğinden yoksun olduğu anlamına gelmediğini belirtmek önemlidir. Doğru destekle zihinsel engelli insanlar tatmin edici ve üretken hayatlar yaşayabilirler.
İşte zihinsel engellilikle ilgili bazı ek noktalar:
- Yaşam boyu süren bir durumdur ancak erken müdahale ve destekle zihinsel engelli kişilerin beceri ve yetenekleri geliştirilebilir.
- Zihinsel bozukluk bir akıl hastalığı değildir. Zihinsel engelli kişiler akıl hastası değildir ve onlara bu şekilde davranılmamalıdır.
- Zihinsel engellilik, fiziksel engellilikle eşanlamlı değildir. Zihinsel engelli kişilerin fiziksel engelleri olabilir veya olmayabilir.
- Zihinsel engelli kişiler bireydir ve onlara saygı ve onurla davranılmalıdır.