1. Kafa Yaralanması: Düşme, travmatik beyin hasarı (TBI) gibi ciddi bir kafa yaralanmasıyla sonuçlanırsa, beyne zarar verebilir ve travma sonrası nöbetlere yol açabilir. Bu nöbetler yaralanmadan hemen sonra ortaya çıkabileceği gibi günler veya haftalar sonra da gelişebilir.
2. Subdural Hematom: Düşme, beyin ile kafatası arasında kan birikmesi olan subdural hematoma neden olabilir. Bu beyin üzerinde baskı oluşturabilir ve nöbetlere yol açabilir.
3. Beyin Şişmesi: Şiddetli bir kafa travması, beyin ödemi olarak bilinen beyin şişmesine neden olabilir. Bu şişlik kafatası içindeki basıncı artırabilir ve nöbetleri tetikleyebilir.
4. Hipoglisemi: Bazen, özellikle yaşlı popülasyonda düşme, dolaylı olarak nöbetlere yol açan yaralanmalara neden olabilir. Örneğin kalça kırığı veya diğer ciddi yaralanmalar hareketsizliğe ve gıda alımının azalmasına yol açarak hipoglisemiye (düşük kan şekeri) neden olabilir. Şiddetli hipoglisemi nöbetlere neden olabilir.
5. İlaçlar: Ağrıyı veya düşme yaralanmasına bağlı diğer semptomları tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçların, nöbetleri de içeren yan etkileri olabilir.
6. Temel Koşullar: Bir kişinin epilepsi veya nöbet öyküsü gibi altta yatan bir nörolojik durumu varsa, düşme nöbet riskini potansiyel olarak artırabilir.
Düşmenin ardından nöbet geçirirseniz, özellikle de daha önce nöbet geçirmediyseniz, derhal tıbbi yardım almanız önemlidir. Doktor durumunuzu değerlendirecek, nöbetlere düşmenin neden olup olmadığını belirleyecek ve uygun tedaviyi önerecektir.