Desatürasyon aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir:
* Hipoventilasyon: Bu, akciğerlerin havayı etkili bir şekilde vücuda girip çıkaramadığı bir durumdur. Buna astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve zatürre gibi çeşitli faktörler neden olabilir.
* Difüzyon bozukluğu: Bu, oksijenin akciğerlerden kan dolaşımına etkili bir şekilde geçemediği bir durumdur. Buna pulmoner ödem, interstisyel akciğer hastalığı ve zatürre gibi çeşitli faktörler neden olabilir.
* Manevra yapma: Bu, kanın akciğerlerden geçmeden kalbin sağ tarafından kalbin sol tarafına aktığı bir durumdur. Bu, atriyal septal defekt (ASD) ve ventriküler septal defekt (VSD) gibi çeşitli konjenital kalp defektleri nedeniyle ortaya çıkabilir.
* Anemi: Bu, kanın yeterli miktarda kırmızı kan hücresine sahip olmadığı bir durumdur. Kırmızı kan hücreleri vücutta oksijen taşır, bu nedenle anemi desatürasyona neden olabilir.
* Karbonmonoksit zehirlenmesi: Karbon monoksit, hemoglobine oksijenden daha sıkı bağlanan bir gazdır. Bu, akciğerler normal çalışıyor olsa bile desatürasyona yol açabilir.
Desatürasyon ciddi bir tıbbi durum olabilir ve aşağıdakiler gibi çeşitli komplikasyonlara yol açabilir:
* Hipoksi: Bu, vücudun yeterli oksijene sahip olmadığı bir durumdur. Hipoksi beyne, kalbe, akciğerlere ve diğer organlara zarar verebilir.
* Metabolik asidoz: Bu, vücudun çok fazla asit ürettiği bir durumdur. Metabolik asidoz komaya ve ölüme yol açabilir.
* Ölüm: Derhal tedavi edilmezse desatürasyon ölümcül olabilir.
Desatürasyon sıklıkla nabız oksimetresi ile teşhis edilir. Nabız oksimetresi, deri yoluyla kanın oksijen doygunluğunu ölçen bir cihazdır. Desatürasyon tespit edilirse altta yatan nedenin belirlenip tedavi edilmesi gerekecektir. Desatürasyonun tedavisi oksijen tedavisini, ilaçları ve ameliyatı içerebilir.