metotreksatınen çok bildirilen yan etkiler ülser , mide bulantısı ve karın ağrısı vardır . Düşük beyaz kan hücreleri enfeksiyonlara karşı yatkınlığı neden olabilir. Diğer yan etkiler organ sistemleri üzerindetoksisite ile aşağıda belirtilmiştir . Bu toksisite ve yan etkileri temel biyokimyasal yolların inhibisyonu ile üretilmektedir. Metotreksat folat antimetabolitidir ve folat bileşikleri metabolize eden bir enzim ( dihidrofolat redüktaz ) inhibe eder. Bu enzimin inhibisyonu olarak, bu biyokimyasal reaksiyonlar için kullanılabilir folat türünü ve miktarını azaltır. Bu reaksiyonlar, nükleik asitler (örneğin, DNA ve RNA) sentezini ve proteinlerin hücresel işleme içerir. Depresif nükleik asit sentezi , çeşitli kanser hücrelerinin çoğalmasını bozan hücre bölünmesi, inhibe eder. Bu etkinlik, sadece kanser hücrelerine hedeflenmiş değildir ve metotreksat yan etkileri ile ilgili diğer folat hücre aktivitesinin bozulmasına neden olur. Metotreksat genel toksisite hücrelerde normal hücre çoğalmasının önlenmesi ile ilgili bir fonksiyonu olan ve yüksek devir ve hücresel sinyallerin bozulma ile dokularına .
Hematolojik
kemik iliği sürekli yeni hücreler üretir. Bu hücreler oksijen taşıma, bağışıklık fonksiyonu ve yara iyileşmesinde önemlidir . Metotreksat , kemik iliğindeki hücresi üretimini engelleyen ve kırmızı kan hücresi (RBC ), beyaz kan hücresi (WBC) ve trombosit üretim düzeylerinde depresyona neden olabilir. Bu sonuçta düşük RBC ( anemi ) , düşük WBC ( lökopeni ) yol ve artan morarma riski veya bağlı uyuz oluşumunda gerekli olan düşük trombosit sayısı , kanama .
Akut ve kronik karaciğer toksisitesi nedeniyle büyük dozlarda veya metotreksat uzun süreli maruz kalma en sık bildirilmiştir . Kronik toksisite ölümcül olabilir ve dikkatle izlenmesi gerekir . Toksisite risk alkol kullanımı, diyabet, obezite ve yaşlılık arttırılır. Karaciğer hasarı nedeniylekaraciğer ve bastırılmış çoğalması azalarak hücresel reaksiyonlar (yani , metilasyon) neden olabilir .
Metotreksat çok dikkatli kullanılması gerekir zaman aktif bir enfeksiyon mevcuttur . Bu aşı etkisiz olmasına neden olabilir . Potansiyel olarak ölümcül fırsatçı enfeksiyonlar ( örn. , zatürree ) nedeniyle de bastırılmış beyaz kan hücre aktivasyonu ve üretime oluşabilir .
Sinir hasarı ( nörotoksite) bildirilmiştir intravenöz metotreksat ile tedavi edilen hastalar . Yan etkiler beyaz cevher ( ak ) beyin ( - ensefalo ) hasar ( pathy ) ve nöbet belirli türleri gibi mevcut olduğu lökoensefalopatisi olarak bildirilmiştir . Beyin ve omurilik sıvısı amino asitlerin nörotransmitter üretimini ve onarımını sürdürülmesinde işlevleri folat , yüksek seviyeleri var. Bu işlemlerin Kesilmesi nöbet üretimi ve nörotoksisite olarak gösterilir.
Metotreksat böbrek hasarı ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Böbrek toksisitesi , doğal kandan süzülür metotreksatbüyük bir konsantrasyon kaynaklanmaktadır. Bu yüksek konsantrasyonlar hasara veya arızaya neden ,böbrek içindeki kristal oluşumuna yol açabilir .
Ciddi ve bazen ölümcül deri reaksiyonları metotreksat ile bildirilmiştir . Topikal reaksiyonlar kaşıntı , pigmentasyon değişiklikleri , ürtiker , döküntü ve ülserlere içerir . Şiddetli hücresel reaksiyonları dokuların ölümü ve Stevens -Johnson sendromu bulunmaktadır. Bu şartlar nedeniyle , bağışıklık sisteminin bozulması , enfeksiyonlara yol açan ve enjeksiyon ya da yara yerlerinde doku onarımı ve çoğaltma bozulmasına neden olabilir.
Karaciğer toksisitesi
Bağışıklık ve Pulmoner
Nörolojik
Böbrek (renal )
Cilt