|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | kulaklar İşitme
Sağlığı ve Hastalıkları

Ses yüksekliği işitmeyi nasıl etkiler?

Ses yüksekliği sesin yoğunluğunun subjektif algısıdır. Desibel (dB) cinsinden ölçülür. Desibel seviyesi ne kadar yüksek olursa ses de o kadar yüksek olur.

İşitme ses dalgalarının beyinde elektrik sinyallerine dönüştürüldüğü süreçtir. Kulak, işitmeden sorumlu organdır. Üç bölümden oluşur:dış kulak, orta kulak ve iç kulak.

Dış kulak kulağın başın dışından görünen kısmıdır. Pinna (kulağın etli kısmı) ve kulak kanalından oluşur. Kulak kepçesi ses dalgalarını toplayıp kulak kanalına yönlendirir. Kulak kanalı kulak kepçesinden orta kulağa uzanan bir tüptür.

Orta kulak kulak zarının arkasında yer alan küçük, hava dolu bir boşluktur. Çekiç, örs ve üzengi adı verilen üç küçük kemik içerir. Ses dalgaları kulak zarına çarptığında bu kemikler titreşir ve ses dalgalarını güçlendirir.

İç kulak Temporal kemiğin derinliklerinde yer alan karmaşık, sıvı dolu bir yapıdır. Koklea ve vestibüler sistemden oluşur. Koklea, tüy hücreleriyle kaplı spiral şekilli bir tüptür. Bu tüy hücreleri ses dalgalarını beyne gönderilen elektrik sinyallerine dönüştürür. Vestibüler sistem dengeden sorumludur.

Ses yüksekliği işitmeyi nasıl etkiler?

Ses yüksekliği işitmeyi çeşitli şekillerde etkileyebilir.

* Geçici işitme kaybı: Yüksek seslere maruz kalmak geçici işitme kaybına neden olabilir. Bu tür işitme kaybı genellikle birkaç saat veya gün sonra kaybolur.

* Kalıcı işitme kaybı: Yüksek seslere uzun süre maruz kalmak kalıcı işitme kaybına neden olabilir. Bu tip işitme kaybı geri döndürülemez.

* Çınlama: Tinnitus kulaklarda çınlama, uğultu veya tıslama sesidir. Yüksek seslere maruz kalmaktan kaynaklanabilir.

* Hiperakuz: Hyperacusis, insanların sese normalden daha duyarlı olduğu bir durumdur. Yüksek seslere maruz kalmaktan kaynaklanabilir.

* İşe alım: İşe alım, insanların yüksek sesleri gerçekte olduklarından daha yüksek olarak algıladıkları bir durumdur. Yüksek seslere maruz kalmaktan kaynaklanabilir.

İşitme duyunuzu nasıl koruyabilirsiniz?

İşitme duyunuzu yüksek seslerin zararlı etkilerinden korumak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır:

* Yüksek seslerden kaçının. Yüksek seslerden kaçınamıyorsanız bunlara maruz kalma oranınızı sınırlamaya çalışın.

* İşitme koruması kullanın. Kulak tıkaçları ve kulaklıklar kulaklarınıza ulaşan ses miktarını azaltmaya yardımcı olabilir.

* Sesi kısın. Müzik dinliyorsanız veya elektrikli bir alet kullanıyorsanız, ses seviyesini kulaklarınız için rahat olacak bir seviyeye indirin.

* Yüksek seslere ara verin. Uzun süre yüksek sese maruz kalıyorsanız, kulaklarınızın dinlenmesine fırsat vermek için ara verin.

Bu ipuçlarını takip ederek işitme duyunuzu korumaya ve onu gelecek yıllar boyunca sağlıklı tutmaya yardımcı olabilirsiniz.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır