|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | kulaklar İşitme
Sağlığı ve Hastalıkları

Koklea işlevi nedir?

Kokleanın İşlevi

Koklea, iç kulakta bulunan ve ses dalgalarını beyne iletilen elektrik sinyallerine dönüştürmekten sorumlu olan spiral şekilli bir organdır. İşitme duyusundan sorumludur ve endolenf adı verilen bir sıvı ile doludur.

Koklea iki ana fonksiyona hizmet eder:

1. Frekans Analizi :Koklea, ses dalgalarının frekansını analiz ederek bu bilgiyi beyne iletmekten sorumludur. Bu süreç, farklı ses perdelerinin tanımlanmasını mümkün kılan baziler membranın tonotopik organizasyonu ile mümkün olmaktadır.

2. Güçlendirme :Koklea aynı zamanda ses dalgaları için yükseltici görevi de görür. Baziler membranın dış tüylü hücreleri, bu ses dalgalarının elektrik sinyallerine dönüştürülüp beyne gönderilmeden önce yükseltilmesine yardımcı olur.

Koklea Yapısı :

Koklea, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok temel bileşene sahip karmaşık bir organdır:

1. Dış Kulak :Dış kulak, kulak kepçesi (dış kulak) ve ses dalgalarını toplayıp orta kulağa ileten kulak kanalından oluşur.

2. Orta Kulak :Orta kulakta, gelen ses dalgalarını güçlendiren ve bunları iç kulağa ileten kemikçikler (çekiç, örs ve üzengi) adı verilen üç küçük kemik bulunur.

3. İç kulak :İç kulak, kokleayı içeren, sıvıyla dolu, kemikli bir labirenttir. Koklea, scala timpani, scala media ve scala vestibuli adı verilen üç bölmeye bölünmüş spiral şekilli bir tüptür. Skala ortamı endolenf ile doludur ve baziler membranı ve saç hücrelerini içerir.

Kokleanın işlevi işitme için gereklidir ve sesi algılama ve yorumlama yeteneğimizde çok önemli bir rol oynar. Kokleadaki herhangi bir hasar veya anormallik, işitme kaybına veya bozukluğuna neden olabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır