Odyometri testleri genellikle işitme kaybının tanı ve tedavisi konusunda eğitim almış bir sağlık uzmanı olan bir odyolog tarafından yapılır. Test, farklı frekanslarda ve yoğunluklarda sesler üretmek için odyometre adı verilen bir cihazın kullanılmasını ve test edilen kişiden bir ses duyduğunda tepki vermesini istemeyi içerir. Testin sonuçları daha sonra kişinin farklı frekanslardaki işitme seviyelerini gösteren bir grafik olan bir odyogram oluşturmak için kullanılır.
Bir odyometri testindeki farklı test yöntemleri şunları içerir:
Saf tonlu odyometri
Bu, en yaygın odyometri testi türüdür. Bir kişinin tek frekanslı sesler olan saf tonları ne kadar iyi duyduğunu ölçer. Teste tabi tutulan kişi ses geçirmez bir odada oturuyor ve kulaklık takıyor. Odyolog daha sonra farklı frekanslarda ve yoğunluklarda bir dizi saf ton çalıyor ve test edilen kişi bir ses duyduğunda bir düğmeye basıyor.
Konuşma odyometrisi
Bu test kişinin konuşmayı ne kadar iyi anladığını ölçer. Teste tabi tutulan kişi ses geçirmez bir odada oturuyor ve bir dizi kaydedilmiş kelimeyi dinliyor. Odyolog daha sonra teste tabi tutulan kişiden duyduğu kelimeleri tekrarlamasını ister.
timpanometri
Bu, kulak zarının sese yanıt olarak ne kadar iyi hareket ettiğini ölçer. Kulakta sıvı olması veya kulak zarının delinmesi gibi orta kulakla ilgili sorunları tespit etmek için kullanılır.
Otoakustik emisyonlar (OAE)
Bu test iç kulağın ürettiği sesleri ölçer. Yenidoğan ve küçük çocuklarda işitme kaybını taramak için kullanılır.
İşitsel beyin sapı tepkisi (ABR)
Bu test beynin sese ne kadar iyi tepki verdiğini ölçer. Bebekler ve sedasyonlu veya bilinci kapalı kişiler gibi davranışsal odyometri testlerine yanıt veremeyen kişilerde işitme kaybını teşhis etmek için kullanılır.
Odyometri testleri bazı kişiler için rahatsız edici olabilir ancak genellikle ağrısızdır. Tamamlanması genellikle yaklaşık 30-60 dakika sürer.