1. Panik yapmayın . Boğuk işitme, bazıları ciddi, bazıları ise ciddi olmayan çeşitli durumların belirtisi olabilir. Herhangi bir işlem yapmadan önce sakin olmanız ve durumu değerlendirmeniz önemlidir.
2. Kulaklarınızı kontrol edin. Kulak kiri veya yabancı bir cisim gibi kulak kanalınızı tıkayan bir şey olup olmadığını görmek için aynaya bakın. Kulağınızı tıkayan bir şey görürseniz, pamuklu çubukla veya kulağınızı ılık suyla yıkayarak yavaşça çıkarmayı deneyin.
3. Valsalva manevrasını gerçekleştirin. Valsalva manevrası, iç kulağınız ile dış ortam arasındaki basıncı eşitlemeye yardımcı olabilecek bir tekniktir. Valsalva manevrasını gerçekleştirmek için burnunuzu sıkıştırın ve ağzınızı kapalı tutarak hafifçe üfleyin. Bu, kulaklarınızı temizlemenize ve işitme duyunuzu iyileştirmenize yardımcı olabilir.
4. Reçetesiz satılan ilaçları alın . Boğuk işitmenize ağrı veya rahatsızlık eşlik ediyorsa ibuprofen veya asetaminofen gibi reçetesiz satılan bir ağrı kesici almak isteyebilirsiniz.
5. Bir doktora görünün. Boğuk işitmeniz birkaç gün içinde düzelmezse veya baş dönmesi veya kulak çınlaması gibi başka semptomlarınız varsa bir doktora görünmelisiniz. Doktorunuz boğuk işitmenizin nedenini teşhis edebilir ve uygun tedaviyi önerebilir.
İşte boğuk işitmeyi önlemeye yönelik bazı ek ipuçları:
* Yüksek seslerden kaçının. Yüksek sesler iç kulağınızdaki tüy hücrelerine zarar verebilir ve bu da işitmenin boğuklaşmasına neden olabilir.
* Yüzerken veya duş alırken kulak tıkacı takın. Su kulak kanallarınıza sıkışabilir ve boğuk işitmeye neden olabilir.
* Kulaklarınızı düzenli olarak temizleyin. Kulak kiri birikerek kulak kanallarınızı tıkayabilir ve bu da boğuk işitmeye neden olabilir.
*Kulaklarınıza nesne sokmaktan kaçının. Kulağınıza nesne sokmak kulak zarınıza zarar verebilir ve işitmenin boğuklaşmasına neden olabilir.