1. Ani İşitme Kaybı (SHL): Ani işitme kaybı vakalarında, acil tıbbi müdahale bazen işitmeyi tersine çevirebilir veya iyileştirebilir. Tedaviler steroidler gibi ilaçları ve hiperbarik oksijen tedavisi gibi tedavileri içerebilir.
2. Otoskleroz: Otoskleroz, orta kulaktaki kemiğin anormal büyümesiyle karakterize bir durumdur. Durum ilerleyici olup işitme kaybına neden olabilse de, stapedektomi veya stapedotomi olarak bilinen cerrahi müdahale, hareketsiz üzengi kemiğinin bir protezle değiştirilmesiyle işitme duyusunun geri kazanılmasına yardımcı olabilir.
3. Koklear İmplantlar: Koklear implantlar, iç kulağın hasarlı kısımlarını atlayan ve işitme sinirini doğrudan uyaran, ileri ila çok ileri derecede işitme kaybı olan kişilere işitme duyusu sağlayan, cerrahi olarak implante edilen cihazlardır.
4. Gen Terapisi: Gen terapisindeki araştırmalar, belirli türdeki kalıtsal işitme kaybına neden olan genetik kusurların düzeltilmesi olasılığını araştırıyor. Henüz erken aşamalarda olmasına rağmen, gen terapisi gelecekte işitme duyusunun yeniden kazanılması için potansiyel barındırıyor.
Tedavilerin etkinliğinin ve işitme kaybını tersine çevirme potansiyelinin altta yatan nedene ve bireyin özel durumuna bağlı olduğunu unutmamak önemlidir. İşitme ve denge konusunda uzmanlaşmış bir sağlık uzmanına (kulak burun boğaz uzmanı veya odyolog) danışmak, doğru tanı ve kişiselleştirilmiş tedavi seçenekleri için çok önemlidir.