Ara sıra burun kanaması genellikle endişe kaynağı olmasa da, diğer spesifik belirti ve semptomlarla birlikte ortaya çıkan kanlı bir burnun daha ciddi bir duruma işaret edebileceğini belirtmekte fayda var. Burnunuzu sümkürdüğünüzde kan görmenizin olası nedenleri şunlardır:
1. Kuruluk
Aşırı kuruluk çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir:
*Soğuk hava
* Düşük nem
* Bazı ilaçlar (antihistaminikler ve dekonjestanlar gibi)
2. Travma veya yaralanma
Burun kanallarınızdaki herhangi bir fiziksel hasar, burundaki kan damarlarının yırtılmasına ve kanamasına neden olabilir. Bazı travma örnekleri şunları içerebilir:
*Burun toplama
*Kafa yaralanması
*Burnun çok sert veya çok sık sümkürülmesi
*Alerjik rinit
Alerji mevsiminde hapşırma, kaşınma ve burun üfleme, kanamaya yatkın olan iltihaplı ve tahriş olmuş burun yollarına neden olabilir.
3. Nazal septum deviasyonu
Nazal septum, burun deliklerini ayıran bir kıkırdak ve kemiktir. Septum merkezden uzakta veya çarpık (sapmış) olduğunda, özellikle etkilenen (içbükey) tarafta solunumun tıkanmasına ve burun tıkanıklığına yol açabilir. Bu, burun dokusuna ekstra baskı uygulayarak burun kanamasına neden olabilir.
4. Yabancı cisimler
Çocuklarda buruna yabancı cisim sokmak oldukça yaygındır. Bu, kanlı mukus üretimine ve kanamaya neden olabilir. Ancak burundaki yabancı cisimler yetişkinler için de sorun olabilir.
5. Rinit
Burun zarının iç kısmının iltihaplanması olan rinit, aşağıdakiler gibi çeşitli nedenlere sahiptir:
* Viral enfeksiyonlar (soğuk algınlığı)
* Alerjik rinit (burun alerjileri)
* Vazomotor rinit (alerjik olmayan rinit)
* Enfeksiyonlar
Bir dizi viral, bakteriyel ve mantar enfeksiyonu burun iltihabına, şişmeye ve tıkanıklığa neden olabilir ve bunun sonucunda sık sık burun üflemek burun kanamasına yol açabilir.
6. Sinüzit
Akut veya kronik inflamasyon ve sinüs geçişlerinin enfeksiyonu (sinüzit), bazen kalın, yeşilimsi/sarımsı burun mukusunun üretimiyle birlikte burun kanamasına neden olabilir.
7. Hipertansiyon (yüksek tansiyon)
Kan basıncı çok yükselebilir ve bu da burun damarlarının yırtılmasına ve kanamaya yol açabilir.
8. Bazı ilaçlar
Aspirin, warfarin ve klopidogrel (kan sulandırıcı) gibi bazı ilaçların yanı sıra bazı bitkisel ilaçlar da kanama riskini artırabilir.
9. Hamilelik
Hamilelik sırasında hormonal ve metabolik değişiklikler vücuttaki kan damarlarının genişlemesine neden olur ve bu da burun kanamasına neden olabilir.
10. Altta yatan tıbbi durumlar
Bazı koşullar burun kanamasına neden olabilir:
* Kanama bozuklukları (pıhtılaşma sorunları)
* Karaciğer veya böbrek hastalığı
* Lupus
* İskorbüt (C vitamini eksikliği)
* Wegener granülomatozu
* Nazal septum perforasyonu
* Hemofili ve von Willebrand hastalığı gibi kanama bozuklukları normal kan pıhtılaşmasına müdahale eder ve bu nedenle daha uzun süreli kanamaya yol açabilir.
* Karaciğer hastalığı şiddetliyse kan pıhtılaşma faktörlerinin üretiminde bozulmaya neden olarak burun kanması riskini artırabilir.
* Böbrek sorunları vücutta normal pıhtılaşmaya müdahale edebilecek toksik maddelerin tutulmasına yol açabilir.
* Yaygın inflamasyona neden olan otoimmün bir hastalık olan Lupus, kan damarlarının hassaslaşmasına veya kolayca yırtılmasına neden olabilir.
* İskorbüt, günümüzde çok nadir olmasına rağmen, diğer şeylerin yanı sıra, kan damarı duvarlarının önemli bir bileşeni olan kolajen oluşumu için gerekli olan C vitamini eksikliğinden kaynaklanır.
* Wegener granülomatozu, özellikle akciğerler ve sinüslerdeki kan damarlarının iltihaplanmasıyla karakterize, solunum ve sinüs semptomlarına yol açan nadir bir sistemik otoimmün durumdur.
* Nazal septum perforasyonu, iki burun deliği arasındaki septumda küçük bir delik açılmasıdır. Genellikle yasadışı maddelerin tekrar tekrar toplanması veya burundan çekilmesi gibi uzun süreli veya kapsamlı burun travmasının sonucudur. Bu, sık sık burun kanaması riskini artırabilir.
Özetle, ara sıra meydana gelen kanlı burun endişe kaynağı olmasa da, bunun altta yatan tıbbi durumların bir belirtisi olabileceğini, özellikle de sık sık meydana geldiğinde veya spesifik belirti veya semptomların eşlik ettiğini anlamak önemlidir. Burun kanamanızın nedeni konusunda endişeleniyorsanız bir sağlık uzmanına danışmanız iyi bir fikirdir.