1. Aspirin ve Diğer Nonsteroidal Antiinflamatuar İlaçlar (NSAID'ler): Yüksek dozda aspirin ve ibuprofen ve naproksen gibi diğer NSAID'ler geçici kulak çınlamasına neden olabilir.
2. Kinin ve Sıtmaya Karşı İlaçlar: Bazen sıtmayı tedavi etmek için kullanılan kinin gibi ilaçlar kulak çınlamasına neden olabilir.
3. Döngü Diüretikleri: Furosemid ve bumetanid gibi bazı diüretikler, özellikle yüksek dozlarda yan etki olarak kulak çınlamasına neden olabilir.
4. Aminoglikosit Antibiyotikler: Streptomisin, neomisin ve gentamisin gibi antibiyotikler, özellikle uzun süreli veya yüksek dozda kullanıldığında kalıcı işitme kaybına ve kulak çınlamasına neden olabilir.
5. Kemoterapi İlaçları: Sisplatin, karboplatin ve bleomisin gibi bazı kemoterapi ilaçları iç kulağa zarar verebilir ve kulak çınlamasına neden olabilir.
6. Salisilatlar: Bazı ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler gibi salisilat içeren ilaçlar yüksek dozda alındığında kulak çınlamasına neden olabilir.
7. Antidepresanlar: Başta trisiklik gruba ait olanlar (amitriptilin ve imipramin gibi) olmak üzere bazı antidepresanlar kulak çınlamasına neden olabilir.
8. Antikonvülsanlar: Nöbetleri tedavi etmek için kullanılan fenitoin ve karbamazepin gibi ilaçlar, yan etki olarak kulak çınlamasına neden olabilir.
9. Antipsikotikler: Klorpromazin ve haloperidol gibi bazı antipsikotik ilaçlar kulak çınlaması ile ilişkilendirilmiştir.
10. Ototoksik İlaçlar: Ototoksik ilaçlar olarak bilinen bazı ilaçlar iç kulak üzerinde zararlı etkiye sahip olabilir ve kulak çınlamasına neden olabilir. Bunlara bazı antibiyotikler, kemoterapi ilaçları, ağrı kesiciler ve idrar söktürücüler dahildir.
11. Nikotin Replasman Tedavisi İlaçları: Sigarayı bırakmak için kullanılan nikotin bantları veya sakızları bazen yan etki olarak kulak çınlamasına neden olabilir.
12. Yüksek Dozda Vitaminler ve Takviyeler: Bazı vitaminlerin, minerallerin veya A vitamini, niasin veya ginkgo biloba gibi besin takviyelerinin aşırı alımı kulak çınlamasına yol açabilir.
Bu ilaçları alan herkesin kulak çınlaması yaşamayacağını unutmamak önemlidir. Tinnitusun ortaya çıkışı ve şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Herhangi bir ilaç alırken kulak çınlaması yaşıyorsanız, potansiyel nedenleri ve uygun yönetim stratejilerini tartışmak için doktorunuza veya eczacınıza danışmanız önemlidir.