1. Kuru Kulaklar :Kulak kiri üretiminin az olması veya çok kuru kulak kiri, kulak kanalında kaşıntıya ve pul pul dökülmelere neden olabilir. Kuru kulak veya kulağın seboreik dermatiti olarak bilinen bu durum sıklıkla yaşlanmaya veya bazı tıbbi durumlara bağlı olarak ortaya çıkar.
2. Alerjiler :Polen, toz akarları, evcil hayvan kepeği gibi maddelere ve hatta bazı kozmetik veya saç ürünlerine karşı alerjiler, kulak kaşıntısına yol açan alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
3. Tahriş edici maddeler :Sert sabunlar, şampuanlar veya kulak temizleyicileri gibi tahriş edici maddelere maruz kalmak kulak kanalında iltihaplanma ve kaşıntıya neden olabilir. Bazı kimyasal kulak damlaları da tahriş edici olabilir.
4. Cilt Sorunları :Egzama, sedef hastalığı veya kontakt dermatit gibi çeşitli cilt rahatsızlıkları kulakların içindeki ve çevresindeki cildi etkileyerek kaşıntı ve rahatsızlığa neden olabilir.
5. Kulak Enfeksiyonları :Bazı durumlarda, otitis eksterna (yüzücü kulağı) veya orta kulak iltihabı gibi altta yatan bir kulak enfeksiyonu, özellikle kulak zarının delinmesi durumunda kaşıntıya neden olabilir.
6. Altta yatan Tıbbi Durumlar :Diyabet, tiroid bozuklukları veya otoimmün hastalıklar gibi bazı sistemik tıbbi durumlar cilt sorunlarına ve kulaklarda kaşıntıya neden olabilir.
Kulak kiri olmadan kalıcı kaşıntı yaşıyorsanız, bir sağlık uzmanına, tercihen bir kulak burun boğaz uzmanına (kulak, burun ve boğaz uzmanı) danışmanız önerilir. Kulağınızı muayene edebilir, kaşıntının nedenini tespit edebilir ve buna göre uygun tedaviyi sağlayabilirler. Bilinen tahriş edici maddelerden ve alerjenlerden kaçınmak aynı zamanda kulak kaşıntısının önlenmesine veya azaltılmasına da yardımcı olabilir.