1. Filtreleme:Burun pasajları, soluduğunuz havadaki tozu, poleni, alerjenleri ve diğer parçacıkları filtrelemeye yardımcı olan küçük tüyler ve mukus içerir. Bu, akciğerlerinizi tahriş ve enfeksiyondan korumaya yardımcı olur.
2. Nemlendirme:Burun kanallarının astarı soluduğunuz havanın nemlendirilmesine yardımcı olur, bu da boğazınızın ve akciğerlerinizin kurumasını önlemeye yardımcı olabilir. Bu özellikle kuru iklimlerde veya soğuk havalarda önemlidir.
3. Sıcaklık ayarı:Burun kanalları aynı zamanda soluduğunuz havanın sıcaklığının düzenlenmesine de yardımcı olur. Bu, ciğerlerinizi tahrişe veya hasara neden olabilecek soğuk veya sıcak havadan korumaya yardımcı olur.
4. Burun nitrik oksit:Burun pasajları, solunum yollarını gevşetmek ve iltihabı azaltmak da dahil olmak üzere vücutta birçok önemli işlevi olan bir gaz olan nitrik oksit üretir. Nitrik oksidin astım ve diğer solunum problemlerinin önlenmesinde rol oynadığı düşünülmektedir.
5. Koku duyusu:Burnunuzdan nefes almak, yemekten keyif almanın ve çevredeki potansiyel tehlikeleri tespit etmenin önemli bir parçası olan koku duyusunu deneyimlemenizi sağlar.
Egzersiz sırasında veya burun tıkanıklığınız olduğu zaman ağzınızdan nefes almanın gerekli olabileceği bazı durumlar vardır. Ancak genel olarak burnunuzdan nefes almak en iyisidir.
İşte burun nefesi için bazı ipuçları:
- Günde birkaç kez bilinçli olarak burnunuzdan nefes alıp vererek burun nefesi alıştırması yapın.
- Burnunuz tıkalıysa, burun kanallarınızı temizlemek için tuzlu burun spreyi veya irrigatör kullanmayı deneyin.
- Burundan nefes almayı zorlaştırabileceği için sırtüstü uyumaktan kaçının.
Burnunuzdan nefes almakta zorluk çekiyorsanız doktorunuzla konuşun. Durumunuzu değerlendirebilirler ve gerekirse tedavi önerebilirler.