1. Kan, atardamarlardan kılcal damarlara girer. Kılcal damarlar vücuttaki en küçük kan damarlarıdır ve kan ile doku arasında oksijen ve karbondioksit değişimini sağlayan ince duvarlara sahiptirler.
2. Kan kılcal damarlardan akarken, kandaki sıvının bir kısmı çevredeki dokuya sızar. Bu sıvıya interstisyel sıvı denir.
3. Daha sonra interstisyel sıvı lenfatik damarlara boşaltılır. Lenfatik damarlar vücudun her yerinde uzanan bir tüp ağıdır. İnterstisyel sıvıyı toplayıp kan dolaşımına geri taşırlar.
4. Lenfatik damarlar sonunda subklavyen damarlara boşalır. Subklavyen damarlar köprücük kemiğinin yakınında bulunur ve kanı kalbe geri taşırlar.
Her adımın daha ayrıntılı bir açıklamasını burada bulabilirsiniz:
* Kan, atardamarlardan kılcal damarlara girer. Arterler, oksijenli kanı kalpten uzaklaştıran kan damarlarıdır. Kılcal damarlar vücuttaki en küçük kan damarlarıdır ve kan ile doku arasında oksijen ve karbondioksit değişimini sağlayan ince duvarlara sahiptirler.
* Kan kılcal damarlardan akarken, kandaki sıvının bir kısmı çevredeki dokulara sızar. Bu sıvıya interstisyel sıvı denir. İnterstisyel sıvı su, elektrolitler ve proteinlerden oluşur. Hücreler için nemli bir ortam sağlar ve besinlerin ve atık ürünlerin hücreler arasında taşınmasına yardımcı olur.
* İnterstisyel sıvı daha sonra lenfatik damarlara boşaltılır. Lenfatik damarlar vücudun her yerinde uzanan bir tüp ağıdır. İnterstisyel sıvıyı toplayıp kan dolaşımına geri taşırlar. Lenfatik damarlar sıvının geriye doğru akmasını önleyen valflerle kaplıdır.
* Lenfatik damarlar sonunda subklavyen damarlara boşalır. Subklavyen damarlar köprücük kemiğinin yakınında bulunur ve kanı kalbe geri taşırlar. Lenfatik sistem vücuttaki sıvı dengesinin korunmasına yardımcı olur. Lenfatik sistem düzgün çalışmadığında dokularda sıvı birikerek şişmeye ve diğer sorunlara neden olabilir.