İşte bir açıklama:
Kan tipleri, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde belirli antijenlerin varlığı veya yokluğu ile belirlenir. İki ana kan grubu sistemi vardır:ABO kan grubu sistemi ve Rh kan grubu sistemi.
ABO kan grubu sisteminde dört ana kan grubu vardır:A, B, AB ve O. Kan grubu O, kırmızı kan hücrelerinde herhangi bir A veya B antijeni içermezken, B kan grubu yalnızca B antijenlerine sahiptir.
Rh kan grubu sistemi, Rh faktörü adı verilen ayrı bir antijeni içerir. Rh faktörüne sahip kişiler Rh pozitif, olmayanlar ise Rh negatiftir.
Bir çocuk bir ebeveynden O kan grubunu aldığında, o ebeveynden bir O aleli almış olmalıdır. Diğer alel A veya B olabilir ve bu da kan grubunun A veya B olmasını sağlar.
B kanı ve O- çocuğu olan bir baba durumunda, babanın aslında ABO kan grubu açısından heterozigot olması mümkündür. Bu onun bir B aleline ve bir O aleline sahip olduğu anlamına gelir. Spermini bağışladığında çocuklarına ya B aleli ya da O aleli katkıda bulunabilir.
Eğer baba O aleli katkıda bulunursa, çocuk her iki ebeveynden de O aleli miras alır ve O kan grubuna sahip olur. Eğer baba B aleli katkıda bulunursa, çocuk babadan bir B aleli ve anneden bir O aleli alır. sonuç olarak B kan grubu ortaya çıkar.
Ayrıca çocuk Rh negatif olduğundan babanın da Rh negatif olması gerekir. Eğer baba Rh pozitif olsaydı çocuk da Rh pozitif olurdu çünkü Rh negatifliği resesif bir özelliktir.
Dolayısıyla B kanı ve Rh negatif olan bir babanın O- çocuğuna sahip olması mümkündür.