1. Oksijenin Taşınması :Kan, akciğerlerden vücuttaki tüm doku ve organlara oksijen taşır. Oksijen, hücrelerin enerji ürettiği süreç olan hücresel solunum için gereklidir. Sürekli bir oksijen kaynağı olmazsa hücreler hızla ölür.
2. Karbon Dioksitin Giderilmesi :Karbondioksit hücresel solunumun atık ürünüdür. Kan, karbondioksiti dokulardan akciğerlere geri taşır ve orada nefesle verilir.
3. Besinlerin Taşınması :Kan, glikoz, amino asitler ve yağ asitleri gibi besinleri sindirim sisteminden vücuttaki çeşitli hücrelere taşır. Bu besinler hücre büyümesi, onarımı ve işlevi için gereklidir.
4. Hormon Taşınması :Kan, hormonları endokrin bezlerden hedef organlara taşır. Hormonlar büyüme, üreme ve metabolizma gibi çeşitli vücut fonksiyonlarını düzenleyen kimyasal habercilerdir.
5. Vücut Sıcaklığının Düzenlenmesi :Kan dolaşımı, ısıyı tüm vücuda dağıtarak vücut sıcaklığının düzenlenmesine yardımcı olur. Vücut çok sıcak olduğunda, derinin yakınındaki kan damarları genişler ve yüzeye daha fazla kanın akmasına ve ısının serbest kalmasına izin verir. Vücut çok soğuk olduğunda, cildin yakınındaki kan damarları daralarak ısının korunmasını sağlar.
6. Enfeksiyona Karşı Koruma :Kan, bakteri ve virüs gibi patojenlerle savaşan beyaz kan hücrelerinin yanı sıra yabancı maddelere bağlanan ve onları etkisiz hale getiren antikorlar gibi vücudu enfeksiyona karşı korumaya yardımcı olan bileşenler içerir.
7. Asit-Baz Dengesinin Korunması :Kan, pH seviyesini düzenleyen kimyasalları taşıyarak vücuttaki asit-baz dengesinin korunmasına yardımcı olur.
Kanın sürekli dolaşımı, yaşamın sürdürülmesi ve tüm organ ve dokuların düzgün çalışması için gereklidir. Karmaşık bir kan damarı ağını içerir ve kalbin pompalama hareketi tarafından yönlendirilir.