|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Kan Hastalıkları
Sağlığı ve Hastalıkları

Kırmızı kan hücreleri antikorlarla karışırsa ne yapacak?

Kırmızı kan hücreleri, yüzey antijenlerine özgü antikorlarla karıştırılırsa, antikorlar antijenlere bağlanacak ve aglütinasyon adı verilen bir süreçte kırmızı kan hücrelerinin bir araya toplanmasına neden olacaktır. Bu aglütinasyon, kırmızı kan hücrelerinin tahrip olmasına yol açarak anemiye neden olabilir.

Reaksiyonun ciddiyeti, mevcut antikorların sayısına ve antikorlar ile antijenler arasındaki bağlanmanın gücüne bağlıdır. Bazı durumlarda az sayıda antikor yalnızca hafif aglütinasyona neden olabilirken diğer durumlarda çok sayıda antikor kırmızı kan hücrelerinin tamamen yok olmasına neden olabilir.

Antikor aracılı kırmızı kan hücresi tahribatının en yaygın türü hemolitik anemi olarak adlandırılır. Hemolitik anemiye otoimmün bozukluklar, enfeksiyonlar ve bazı ilaçlar dahil olmak üzere çeşitli faktörler neden olabilir. Otoimmün hemolitik anemide vücudun bağışıklık sistemi kendi kırmızı kan hücrelerine saldıran antikorlar üretir. Enfeksiyöz hemolitik anemide, bir enfeksiyona yanıt olarak antikorlar üretilir ve bu antikorlar kırmızı kan hücreleriyle çapraz reaksiyona girebilir. Penisilin ve sefalosporinler gibi bazı ilaçlar da kırmızı kan hücrelerine bağlanarak hemolitik anemiye neden olabilir.

Hemolitik aneminin semptomları yorgunluk, halsizlik, soluk cilt, nefes darlığı ve sarılığı içerebilir. Ağır vakalarda hemolitik anemi ölümcül olabilir. Hemolitik anemi tedavisi tipik olarak bir enfeksiyonu tedavi etmek veya bir ilacı durdurmak gibi antikor üretiminin nedenini durdurmayı içerir. Bazı durumlarda, yok edilen kırmızı kan hücrelerinin yerine kan nakli yapılması gerekebilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır